Чудите се защо се чувствате толкова изтощени по време на изолация? Ето го отговора!
Автор
Ева Лъчезарова

Чудите се защо се чувствате толкова изтощени по време на изолация? Ето го отговора!

Посланието отправено към света днес е повече от недвусмислено: Стойте си вкъщи. Без да разберем как, се озовахме в една съвсем нова реалност, за която никой от нас не беше подготвен - нито ментално, нито физически. В първите дни си казахме: най-после ще се наспя и ще имам време за себе си, ще си почина, няма да бързам, ще намаля темпото. Месец по-късно обаче започнахме да усещаме, че се чувстваме все по-изтощени.

Сигурно сте чували максимата, че човек е това, което яде. Тя обаче има своето много важно допълнение - човек всъщност е това, което организмът му успее да усвои. Каква е работата, която извършва храносмилателната ни система и защо се чувстваме изтощени, ако не функционира добре? Тя разгражда храната, която поемаме и я обработва, така че тялото да може да я усвои, дава му енергия и подкрепя важни процеси за оптималното функциониране на организма. За да си извърши цялата тази комплексно дейност, е необходимо добрите бактерии, клетките на имунната система и хормоните да работят заедно. Съответно всички те са взаимосвързани и здравето ни директно зависи от тях.

Безспорно в условия на пандемия всеки един от нас е под стрес, той обаче има особено негативно влияние върху храносмилането. Стресът активира симпатиковата нервна система, която сигнализира на организма, че е време да реагира на някаква заплаха. Това е много стар механизъм на отговор, който ни е предпазвал в моменти от историята на човечеството, в които е била необходима мигновена реакция - например директна заплаха от хищник. Тялото ни реагира като мобилизира всичките си налични сили, а за да постигне това поставя на заден план не толкова важни за конкретния момент функции като храносмилането. За съжаление сме устроени така че съзнанието ни не прави разлика между непосредствената заплаха и заплахата, за която се притесняваме.



Какво всъщност причинява стресът в този случай? Влошава перисталтиката, отделянето на стомашни киселини, както и състава на бактериите. Освен това намалява и производството на храносмилателни ензими. Всички тези процеси могат да доведат до подуване, газове и не добро усвояване на хранителните вещества. Тези проблеми често се отразяват на нивата на енергия в организма, на яснотата на мисълта ни, на качествения и спокоен сън, не на последно място те имат негативно влияние и върху имунната ни система.

Важно условие, за да усвоите максимално количество от храната, която поемате е да се храните в релаксирано състояние и в спокойна среда. Как обаче бихте могли да постигнете това.

Дишане

Една от най-добрите и лесни техники за релаксация е дишането. За да успокоите нервната си система, е достатъчно да направите няколко дълбоки коремни вдишвания. При тях коремът се изпълва с максимално количество кислород и се повдига, при издишване той спада до нормалното си състояние. Правете ги бавно и осъзнато и бързо ще видите разлика в емоционалното си състояние.



Тестът на ябълката

Времето вкъщи предразполага към похапване през целия ден, а преяждането също може да попречи значително на храносмилателната ни система. Затова ако се чудите дали всъщност сте глади, направете си теста на ябълката, това важи с особена сила за междинните похапвания. Ако смятате да си направите сандвич, например задайте си въпроса “Бих ли изяла този сандвич, ако беше ябълка?”. Ако отговорът е “не”, вероятно не сте гладни, а просто търсите нещо, с което да се разсеете или пък сте жадни. В такъв случай пийнете чай или вода.

Дъвчете осъзнато и се хранете в спокойна обстановка

Отделете специално време за храненето си и го превърнете в ритуал. В началото ще ви бъде по-трудно, затова оставяйте вилицата на всяка хапка. Пренесете се в настоящия момент и се насладете изцяло на ястието, което хапвате. Така ще позволите на ума ви да се успокои, а на храносмилателната система да си свърши работата. За да постигнете този ефект, е необходимо и да се откажете от всякакъв вид разсейващи фактори като мобилен телефон, лаптоп или телевизор.



Спрете се на доказана добавка

Освен трите стъпки, които споделихме с вас, специалистите съветват да подберете и хранителна добавка, която да подпомогне храносмилателната система в настоящите екстремни условия. ЕнзиМил (Enzy-Mill) е натурален продукт, който повлиява положително проблеми като киселини, газове, подуване, тежест, болки и дискомфорт в областта на стомаха. Продуктът е комбинация от 7-те най-важни храносмилателни ензима: амилаза, липаза, два вида протеаза, алфа-галактозидаза, лактаза, целулаза, бромелаин, като те са от неживотински източници. Приемът на ЕнзиМил (Enzy-Mill) подобрява храносмилателния процес, повишава жизнеността и води до лекота.

(в материала има продуктово позициониране)