Автор
Ева Лъчезарова

Чудите се защо се чувствате толкова изтощени по време на изолация? Ето го отговора!

Посланието отправено към света днес е повече от недвусмислено: Стойте си вкъщи. Без да разберем как, се озовахме в една съвсем нова реалност, за която никой от нас не беше подготвен - нито ментално, нито физически. В първите дни си казахме: най-после ще се наспя и ще имам време за себе си, ще си почина, няма да бързам, ще намаля темпото. Месец по-късно обаче започнахме да усещаме, че се чувстваме все по-изтощени.

Сигурно сте чували максимата, че човек е това, което яде. Тя обаче има своето много важно допълнение - човек всъщност е това, което организмът му успее да усвои. Каква е работата, която извършва храносмилателната ни система и защо се чувстваме изтощени, ако не функционира добре? Тя разгражда храната, която поемаме и я обработва, така че тялото да може да я усвои, дава му енергия и подкрепя важни процеси за оптималното функциониране на организма. За да си извърши цялата тази комплексно дейност, е необходимо добрите бактерии, клетките на имунната система и хормоните да работят заедно. Съответно всички те са взаимосвързани и здравето ни директно зависи от тях.

Безспорно в условия на пандемия всеки един от нас е под стрес, той обаче има особено негативно влияние върху храносмилането. Стресът активира симпатиковата нервна система, която сигнализира на организма, че е време да реагира на някаква заплаха. Това е много стар механизъм на отговор, който ни е предпазвал в моменти от историята на човечеството, в които е била необходима мигновена реакция - например директна заплаха от хищник. Тялото ни реагира като мобилизира всичките си налични сили, а за да постигне това поставя на заден план не толкова важни за конкретния момент функции като храносмилането. За съжаление сме устроени така че съзнанието ни не прави разлика между непосредствената заплаха и заплахата, за която се притесняваме.



Какво всъщност причинява стресът в този случай? Влошава перисталтиката, отделянето на стомашни киселини, както и състава на бактериите. Освен това намалява и производството на храносмилателни ензими. Всички тези процеси могат да доведат до подуване, газове и не добро усвояване на хранителните вещества. Тези проблеми често се отразяват на нивата на енергия в организма, на яснотата на мисълта ни, на качествения и спокоен сън, не на последно място те имат негативно влияние и върху имунната ни система.

Важно условие, за да усвоите максимално количество от храната, която поемате е да се храните в релаксирано състояние и в спокойна среда. Как обаче бихте могли да постигнете това.

Дишане

Една от най-добрите и лесни техники за релаксация е дишането. За да успокоите нервната си система, е достатъчно да направите няколко дълбоки коремни вдишвания. При тях коремът се изпълва с максимално количество кислород и се повдига, при издишване той спада до нормалното си състояние. Правете ги бавно и осъзнато и бързо ще видите разлика в емоционалното си състояние.



Тестът на ябълката

Времето вкъщи предразполага към похапване през целия ден, а преяждането също може да попречи значително на храносмилателната ни система. Затова ако се чудите дали всъщност сте глади, направете си теста на ябълката, това важи с особена сила за междинните похапвания. Ако смятате да си направите сандвич, например задайте си въпроса “Бих ли изяла този сандвич, ако беше ябълка?”. Ако отговорът е “не”, вероятно не сте гладни, а просто търсите нещо, с което да се разсеете или пък сте жадни. В такъв случай пийнете чай или вода.

Дъвчете осъзнато и се хранете в спокойна обстановка

Отделете специално време за храненето си и го превърнете в ритуал. В началото ще ви бъде по-трудно, затова оставяйте вилицата на всяка хапка. Пренесете се в настоящия момент и се насладете изцяло на ястието, което хапвате. Така ще позволите на ума ви да се успокои, а на храносмилателната система да си свърши работата. За да постигнете този ефект, е необходимо и да се откажете от всякакъв вид разсейващи фактори като мобилен телефон, лаптоп или телевизор.



Спрете се на доказана добавка

Освен трите стъпки, които споделихме с вас, специалистите съветват да подберете и хранителна добавка, която да подпомогне храносмилателната система в настоящите екстремни условия. ЕнзиМил (Enzy-Mill) е натурален продукт, който повлиява положително проблеми като киселини, газове, подуване, тежест, болки и дискомфорт в областта на стомаха. Продуктът е комбинация от 7-те най-важни храносмилателни ензима: амилаза, липаза, два вида протеаза, алфа-галактозидаза, лактаза, целулаза, бромелаин, като те са от неживотински източници. Приемът на ЕнзиМил (Enzy-Mill) подобрява храносмилателния процес, повишава жизнеността и води до лекота.

(в материала има продуктово позициониране)