Автор
Веселина Петрова

Психолози: Световната криза най-големият подарък за теб, разбери го!

Карантината е труден за всички ни период. Въпреки това, според психолозите, тази малко страшна на пръв поглед световна криза всъщност е световен подарък.

Погледнете назад. Времето буквално лети. Диша ви във врата и постоянно ви напомня, че тече. Не, че изтича. А вие имате толкова несбъднати желания и мечти.


Сякаш е било вчера, когато сте били малки. После изведнъж сте профучали през началното училище, гимназията и университета. И сте се оказали със семейство, отговорности и още куп главоболия. А ви се правят толкова щури неща!

Да сте се чувствали като хамстер, който се върти в кръг
? Аз – постоянно. Вие сте жена, майка, съпруга, нает работник, колега... Толкова много очаквания има към вас. А вие всъщност сте преди всичко личност. Със своите собствени страхове, желания, мечти. И точно сега, когато часовникът е спрял, когато хамсерското колело е забавило своя ход, можете да въздъхнете. Знаете ли колко ви остава? Не, нали. Но знаете какво ви се иска да направите. Обмислете го добре. Съставете си план. Докато трае кризата. Възползвайте се от времето.

И така. Приемете тази световна криза като световен подарък.


Наспете се добре. Починете си, вместо да гоните бактериите по улиците. Поемете въздух. Всичко е наред. Няма от какво да се притеснявате, нито за какво да мислите. Децата са добре, близките ви са добре. Затворете очи и сладко се наспете. Без да мислите за други глупости. Помотайте се у дома. Не ставайте рано. Не бързайте да се вмъквате в ежедневието. Мързелувайте. Докато не ви омръзне. Прочетете книга. Рисувайте. Или просто стойте, загледани в една точка, докато изчистите мислите си.


Позвънете на приятелите си. Ей така, за да си поговорите глупости. Как са, какво правят, какво правят децата им, а помнят ли как едно време...

Отдайте се на сладки спомени. Те ни зареждат с оптимизъм и с усещането, че скоро всичко ще бъде по старому. Ако пък сте се скарали отдавна с някого, сега е моментът да кажете отново "здравей". Оставете лошото зад себе си. Подайте ръка и преминете напред.

Насладете се на разходката в... интернет. Светът е в краката ви. Да, не е същото като да седиш под пръските на фонтаните в Рим, но е почти същото. Разгледайте местенца, за които дори не сте чували. А са прекрасни. Хората по света, също като вас, не могат да пътуват реално, но могат да го правят виртуално. Освен това можете да гледате онлайн известни театрални постановки, филми, да помислите за ново хоби, бизнес, светът е отворен за вас. Безплатно. Можете дори да си направите собствен блог. Вие можете всичко. И сега е моментът да започнете. Ако не с действия, то поне с план. Да обмените опит, да проучите, да споделите, да поговорите.

Не се съпротивлявайте на ситуацията. Приемете я и ѝ се насладете.


Кризата е повод да се насладите и да се докоснете до всичко, за което преди това не ви е оставало време. Да се вгледате в себе си. Отблизо. Да помислите какво не ви е достигало. Какво много ви е липсвало. За какво ви е било мъчно. За какво най-често сте си мислили, когато сте заспивали уморени вечер... Живейте днес. Успокоени, отворени за нови предизвикателства, приятелства, изкуства.

Бъдете здрави. И живейте. Вижте, навън изгря слънце. Излезте на балкона и се усмихнете. Животът е прекрасен, защото вие сте част от него. От света. Има ви. И това е най-важното.