Автор
Веселина Петрова

Кметът на Осака призова мъжете да пазаруват, защото жените много се колебаели

Намираме се във време на пандемия, което налага да спазваме социална изолация и дистанция. Дори, когато пазаруваме. според кмета на японския град Осака, това означава, че всичко трябва да се прави по-бързо.

Затова той изразил мнение, че сега трябва да пазаруват мъжете, защото на жените им "отнема твърде дълго време", те се "колебаят за това и онова", съобщи Би Би Си.

Кметът Ичиро Мацуи обявил, че мъжете трябва да посещават хранителните магазини, защото те "могат да вземат нещата, които им поръчат да купят и да си вървят, мисля, че е добре те да пазаруват, избягвайки човешки контакт".


Съвсем очаквано кметът е бил подложен на яростна критика, заради изказването. В интернет много хора го обвиниха в предразсъдъци и неуважение към жените и мъжете.

Притиснат от репортер, кметът призна, че съветът му може би е бил погрешно изтълкуван. Той обаче подчертава, че така е в неговото семейство.
В японското общество все още битува традиционното разбиране за задълженията на двата пола в живота - от жените се очаква да поемат грижите за отглеждането на децата и домашните задължения, мъжете ходят на работа и осигуряват семейството.