Автор
Веселина Петрова

Нов пик на заразени с коронавирус у нас

За последното денонощие са установени 69 положителни резултата на Covid-19 у нас. С тях в страната има 1758 потвърдени случая. Изследвани са били 1465 проби, с което стават 57 768. Общо са изследвани 7395 проби на 1 млн. души население.

Тези данни съобщи секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция у нас доц. Димо Димов.

В София и София област новите случаи са 14, в Пазарджик - 14, Благоевград - 8, Ямбол - 8, Видин - 7, Кюстендил - 7, Хасково - 5, Сливен -2, а в Бургас, Плевен, Смолян и Стара Загора - по 1.


Доц. Димов обясни, че продължават таргетните изследване в домовете за стари хора, както и констатираните случаи на привнесена инфекция с полетите на наши сънарадници, които са се завърнали от няколко европейски страни. "Оптимизмът, който ни дава досегашната работа, е че успяваме много бързо да локализираме огнищата, които възникват, и предприетите мерки водят до много бързо потушаване", каза доц. Димов.

Новите излекувани от коронавирус инфекция са 18 и така броят им вече е 360.

За последните 24 часа са починали трима души - мъж на 80 години от Велико Търново с придружаващи заболявания, мъж на 61 от Габрово и мъж на 78 години от Сливен с прекаран инсулт.

Към статистиката на починалите от COVID-19 се добавя и случаят на доктор Нели Пандова от Спешна помощ-София. Така броят на смъртните случаи у нас до момента става 82.


"Имаме оптимизъм, че много бързо се локализират огнищата, които се установяват", каза доц. Димов. "Пример е Брестовица, Пловдивско. От вчерашния ден няма нов случай там. Има много подобни случаи", поясни той относно броят на новозаразените и новият пик в страната.

Всички се надяваме, че новият пик на заразени няма да доведе и до нов пик при смъртността. А също така - че отпускането на мерките няма да повлияе на статистиката и вирусът полека-лека ще започне да напуска ежедневието ни.

Няма значими изменения от предходния ден и в световен мащаб - 81 247 са новите случаи. Водещи страни са САЩ, Русия и Великобритания. На Балканите се запазва тенденцията водещите страни да са Румъния и Сърбия.

*Раздаваме страхотни подаръци! Включи се в нашата игра и можеш да спечелиш мултикукър! Виж как тук:

[ИГРА] Играй и спечели с Kikkomania! Спечели една от 10 -те торбички с изненади на Kikkoman или 1 уред за бавно готвене CrockPot!
1.Сподели в коментар под поста твоите 3 причини защо предпочиташ да готвиш вкъщи
2.Ако имаш желание, харесай и сподели поста с твоите приятели
Печелившите ще изтеглим на 08.05.2020г.
Успех!
*Виж пълните условия на играта тук: https://bit.ly/3d7c8tb