Автор
Веселина Петрова

Заради коронавируса: Първокласниците без входящ тест тази година

Първокласниците тази година няма да бъдат подлагани на тест. Идеята на препитването е да покаже доколко децата са готови да влязат в училище. Заради пандемията от COVID-19 обаче детските градини са затворени и проверките няма как да бъдат направени.

Около 60 000 първокласници трябва да прекрачат прага на класните стаи тази есен. Приемът бе изцяло онлайн, което улесни до голяма степен родителите. А необходимата информация за адрес и семейно положение се получава в училищата по служебен път.

И все пак - много родители и специалисти си задават въпроса дали децата са достатъчно добре подготвени, за да седнат за първи път на чин и да се пренастроят от средата на градината към тази на школото.



Самите училища също няма да успеят да проведат своите тестове, благодарение на които досега децата се разпределяха по класове - според знанията и потребностите им.

Учителите обаче са достатъчно подготвени, категорични са директорите. Въпреки че всички са наясно - този випуск ще е по-различен от останалите.

„Тъй като дълго време децата не бяха в детската градина и може би са загубили някои навици от социалното общуване. Моят съвет към родителите е да се опитат да създадат положителна нагласа у децата относно това, че ще бъдат ученици”, коментира за "Дарик" учителката Росица Митева.

Кампанията за прием в първи клас ще продължи до 21 май, включително. Точно на празника на детето - 1 юни - ще бъдат обявени и приетите ученици на първо класиране.