От началото на карантината до сега прекарваме все повече време в кухнята и все повече време с деца на ръце. Вместо да се чудим как да ги накараме да не ни пречат, докато действаме по вечерята, защо да не ги включим в процеса?
Детски психолози препоръчват готвенето с децата, защото ги учи на много полезни умения. Помага им да мислят критично, да си задават въпроси, но също да работят в екип и да са креативни. От друга страна, меренето на продуктите, преброяването на яйцата за рецептата или измерването на точни парчета от тестото ги учи на основни математически умения.
Затова днес Даниела Динева от Cooks & Bakes ни показа нейните лесни и здравословни крекери, които двете ѝ момчета ѝ помогнаха да приготви. А освен че ще ангажирате децата си за някакво време, ще им осигурите полезен и вкусен снакс за заслуженото време пред телевизора.
А ето и рецептата за крекери без глутен...
Необходими продукти:
100 г бадемово брашно
60 г мляно сусамово семе
30 г чия, накисната в 150 мл хладка вода за 10 минути
щипка сол
микс от подправки - чубрица, червен пипер, босилек
Начин на приготвяне:
Оставяме чията за 10 минути да набъбне. Смесваме брашното и семената, подправките и разстиламе върху тавичка с хартия за печене. Правим леки разрези с ножа като крекери.
Печем 20 минути на предварително загрята на 160°С с долен и горен реотан фурна. Като изключим фурната, оставяме вътре за още 10 минути.
Много подходящи с дип или сос от авокадо и подправки.
Цялата рецепта и как се справиха децата на Дани, можете да видите тук. Само не забравяйте да си сложите слушалките!
)