Археолози откриха романтичен гроб на двойка с прозорец между ковчезите (Видео)

Романтично погребение отпреди 1000 години изуми учените по цял свят. На необичайната находка, представляваща два гроба на мъж и жена, свързани с малко прозорче, се натъкнали китайски археолози, съобщава "Дейли мейл".

Двата скелета лежали в изградени от тухли гробове-близнаци в Централен Китай. Главите им били положени върху възглавници, също изработени от малки тухлички. Дискретен отвор свързвал ковчезите с идеята положените в тях влюбени да продължат да общуват помежду си и след като смъртта ги раздели.

Сензационното откритие е направено от екипа на археолога Ян Нинбо в гробище в град Нинсян в провинция Хунан, след като строителни работници попаднали напълно случайно на гробницата по време на прокарването на транспортна магистрала. Същата ще свързва Нинсян с град Шаошан и ще бъде пусната през 2021 г.

Съпружеската двойка е живяла по време на Северната династия Сун (960 до 1127 г.).

Поставянето на пролука между два гроба, известна под названието "приказен мост", само по себе си е изключително рядка практика, която не е била особено типична за старинните китайски погребения.

И за финал нещо любопитно, свързано с тридациите в китайските погребения, които китайците ревностно спазват и до днес:

Гостите на китайското погребение носят мрачни цветове като черно. Ярки и цветни дрехи, особено червено, трябва да се избягват, тъй като тези цветове са свързани с щастието. Бялото е приемливо и ако покойникът е над 80-годишна възраст, червеното също е приемливо. Починалото лице носи бяла роба и бели пликове с пари, пъхнати вътре.

В древни времена, по време на погребение, поставяли в устата на покойника сребърна или златна монета. На бедните - късче захар. Краката на покойника задължително се завързвали с лента, за не да става и да се разхожда сред роднините си.

Четете още: Тутанкамон е носел пръстен с извънземно. Вижте го!