Автор
Веселина Петрова

Искаме си у дома, не ни връщайте в офиса!

Опасният коронавирус затвори света. Хората си останаха у дома. Повечето работеха дистанционно, срещите се провеждаха онлайн, офисите се изпразниха.

И сега, когато светът отново се отваря, много компании дадоха да се разбере, че според тях, бъдещето след Ковид-19 е ясно – офисът никога няма да бъде това, което беше, пише Би Би Си.


Британският бизнесмен Мартин Сорел твърди, че 35-те милиона паунда, които харчи за скъпи офиси, е по-добре да бъдат инвестирани в служители.

Дните в офиса в обичайния смисъл са преброени, казва и Брус Дейзли, автор на известната книга „Радостта на работата“. „Онзи ден разговарях със служител на една от водещите медии", добавя експертът. „Той каза, че по-рано 1400 души идвали ежедневно в кабинетите си. През последните два месеца този брой е спаднал до 30, но това не се е отразило на резултата.“

От своя страна проф. Андре Спайсър от Лондонската бизнес школа „Джон Кас” смята, че е рано да се сбогуваме с кабинетите. Според него работното време, прекарано в офиса, ще намалее, но офисите ще останат да съществуват. Защо?


Първо, защото много хора смятат, че ако шефът не ги вижда, не разбира, че те действително работят, и второ – офисът създава усещането, че правим нещо наистина важно, защото и други правят същото. А у дома сме сами с лаптопа. Освен това много хора се чувстват изолирани у дома, младите не могат да почерпят опит от по-възрастните си колеги, липсва социалната комуникация и обмяната на идеи. В стил „да седнем на една маса”.

Има специалисти, според които жените, които работят от вкъщи, са в по-неравностойно положение от мъжете, защото у дома се занимават със странични неща, които пречат на работата им. Затова и през последните месеци работата на дамите от академичните среди рязко е намаляла като качество и количество.

От друга страна редица изследвания доказват, че хората, които работят от вкъщи, са по-продуктивни и не се налага да губят време за път.


Интересен е опитът на Twitter в тази посока - корпорацията позволи на всички служители да работят отдалечено за неопределено време, но остави офисите си отворени.

Промяната е факт. И тепърва на компаниите ще им се наложи да намерят златната среда – както за продължаване на успешната си дейност, така и за добруването на служителите.

И ако плюсовете на работата от дома са повече, защо да не продължим в тази посока. Оставяйки, разбира се, отворена вратата за срещите в офиса и обмяната на опит. Сигурни сме, че съществуват много и модерни, полезни решения – като работата на смени на екипите, срещите с различните служители в различно време, според проектите, над които те работят.

Много е важно всичко това да бъде така преценено, че да не навреди нито на работата, нито на психичното ни здраве, нито на доходите ни. Бъдещето предстои и със сигурност ще станем свидетели на нови и то добри практики. А дотогава - оставете ни у дома, не искаме в офиса. Иде лято... Хубаво е да работиш на балкона, а наоколо да ухае на рози, вместо запрашения офис, пълен с бактерии и без климатик. Нали?