Автор
Веселина Петрова

Нали бяхме най-добри? Заразените у нас скачат, а класация ни нарежда след Испания по сигурност... Защо бе, Борисов?

Преди има няма две седмици мерките за борба с коронавируса у нас бяха разхлабени. Офисите отвориха врати, заработиха детските градини, а отскоро и училищата. Институциите се похвалиха, че са се справили перфектно със ситуацията. А сега, изведнъж нещата тръгват на зле. Защо?

С всеки изминал ден броят на заразените расте. Оформят се цели райони на масова зараза. Последният такъв случай беше на цеха в Доспат. Заговори се отново за затягане на мерките.


От друга страна България се оказа на "престижното" 48-о място сред общо 200 страни по света, по комплексна оценка на справянето с епидемията от коронавируса, като тя включва оценка на ефективността от наложената карантина, степента на готовност и реакция на здравеопазването, икономиката и цялостното действие на правителството. Това сочи анализа на консорциума Deep Knowledge Group.

Интересен е фактът, че държави, които водеха класациите по брой на заразени и смъртни случаи, като Германия и Испания например, сега са в по-добра позиция от нас.

Най-лошият показател, в който изследователите нареждат България на 72-ро място сред страните, е по отношение на готовността на лечебните заведения да реагират на спешни случаи, свързани с коронавируса.

Т.е. здравната ни система е зле. Ние това го знаем, ама все пак да си го повторим.


И ако има нещо, което би ни изиграло лоша шега в друг подобен кризисен момент, това е именно здравеопазването. Дано хората, отговорни за състоянието му, да си вземат бележка. Че този път може и да се разминахме, но друг път може да не сме късметлии. И че когато се наливат пари някъде, те трябва да бъдат използвани по предназначение, а не да бъдат източвани по пътеки и пътечки за лична облага.

Защото всички сме смъртни, всички имаме деца и възрастни родители, никой не е застрахован. И всички разчитаме на тази здравна система да ни помогне. На живот и смърт. Не става въпрос за лукс, а за нормални човешки условия на лечение и отношение.

А на всички нас трябва да си пожелаем повече отговорност. Защото мерките са кофти нещо, но ако всеки от нас спазва правилата, няма да се наложи да спазваме ограничителни мерки. Свободата е преди всичко отговорност – към себе си и хората около теб.