Автор
Веселина Петрова

Стотици кърлежи нападат хора и животни в София, никой не пръска. Защо?

Всички знаем, че сега е сезонът, в който кърлежите се размножават и нападат както домашните животни, така и нас, хората. Дъждовните дни и влага допринасят за ужаса, разиграващ се в парковете и градинките.

На общинските власти обаче въобще не им прави впечатление. Тревата се коси бавно, достига на места един човешки ръст. Хората се оплакват. И не става въпрос за площи, които са в гората, а за квартални градинки и паркове, които би трябвало да се поддържат наистина добре. Все пак всички плащаме данъци, нали? Интересно е, че през последните дни усилено се пръска с нещо по подлезите - срещу коронавирус, който я хванем, я не, но срещу такава напаст като кърлежите, никой не взема реални мерки.


Много майки споделят, че в Южния парк е малък ужас. А ето и един зов за помощ, пуснат от Десислава Андреева в социалните мрежи Адресиран е до кмета на район „Сердика”. Снимките, направени от Десислава, са меко казано потресаващи.



„На вниманието на медиите или поне тези, които наричат себе си такива, не само го напишете, а направете нещо по този въпрос!
На вниманието на медиците и цялото това общество, защото накрая вие ще ни лекувате!
На вниманието на майките: пазете децата си!
Това е ежедневен проблем!
Моля, ако има достатъчно сериозни журналисти или общински служители измежду моите приятели във фб да ми помогнат да реша този проблем от месеци!
НАШЕСТВИЕТО НА КЪРЛЕЖИТЕ Е ЗДРАВОСЛОВНА ЗАПЛАХА НЕ САМО ЗА НАШИТЕ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ, А И ЗА НАС САМИТЕ!
Днес излизането ни на улицата доведе до 22 кърлежа. 10-15 минутната разходка навън ми излиза през носа.
На няколко пъти сме обезпаразитявали за наша сметка и благодарение на племенника ми, който се занимава с това.
Реално никой от общината не си мърда пръста.
Писах жалба до кмета на район "Сердика"- инж.Тодор Кръстев, Столична община.
Не че очаквам реакция, но и до момента няма отговор на молбата ми...!
Звънях на всички възможни инстанции, абсолютно нищо, само ме препращат една на друга.
Държа да отбележа, че домашният ми любимец е едва 3 кг померан и за него 22 кърлежа при всяка разходка /поне 2 пъти дневно/ е нещо убийствено, а самият той е обезпаразитен с каишка, капчици и т.н./
Няма как да го държа и на разходка само в двора на къщата ни, все пак не е затворник.
Един въпрос: Ние нормални хора ли сме и защо не се взимат мерки от нито една инстанция за този проблем?”


„Това е видим и реален проблем, лаймската болест изобщо не е кихане и кашляне за два-три дни и никой не взима мерки вече месеци наред! Има деца на тези улици, това е безчовечно поведение на работещите в общината! Идиотия е да си затваряме очите за подобна сериозна заплаха и то реална, а не измислена. Ветеринарите ми отговориха, че все пак има ефект от взетите мерки /каишка и капки/, след като кърлежа не се забива в животното, да де дотук добре, те не се забиват, но се разхождат в козината му, но аз и семейството ни сме ХОРА, това означавали, че трябва да носим каишка за кучета, за да не ни се забият кърлежи?”, пише още Андреева.

Всички знаем, че лаймската болест наистина е сериозен проблем. Особено, ако не бъде установена навреме. И че ако лечението не започне, може да се превърне в хронично заболяване. Т.е. мерки трябва да се вземат. Въпросът е кога?