Автор
Антония Михайлова

Далай Лама: Помни, че понякога да не получиш това, което искаш, всъщност е голям късмет

Наричат го Далай Лама. Неговото религиозно име е Тензин Гяцо, съкратено от Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо. Той е почитан не само от будистите по света, но е възприеман и като един от най-великите живи мъдреци от милиони хора на планетата. След броени дни, на 6 юли, той ще направи 85 години.

Ражда се в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет, а рожденото му име е Лхамо Дхондруб. Когато е едва на 2-годишна възраст, при него пристига група лами, търсещи превъплъщението на своя духовен водач, в чийто дух живее самият Буда. След серия от тестове, всички те единодушно се уверяват, че именно в Лхамо се е преродил покойният вече 13-и Далай Лама.

На трона в столицата на Тибет, Лхаса, 14-ият Далай Лама, под името Тензин Гяцо, се възкачва на 22 февруари 1940 г. Неговото управление обаче е белязано от печата на изгнанието. След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 г. той започва мирна борба за съжителство без раздори и спорове с китайския народ. През 1959 г. е прогонен от Лхаса и оттогава досега живее в изгнание в Индия. През 1989 г. получава Нобелова награда за мир за делото си, посветено на мирната борба за автономия на Тибет от Китай. През 2011 г., той се оттегля от политическото ръководство на Тибет и заявява, че ще остане само духовен водач.

В чест на този изключителен гуру поднасяме на вниманието ви шепа от съкровищницата на неговата житейска мъдрост - послания, които 14-ият Далай Лама горещо отправя към човечеството:

"Преди да осъдите някого, влезте в обувките му и повървете по неговия път, опитайте сълзите му, почувствайте болката му. Спънете се във всеки камък, в който той се е спънал. И едва след това казвайте, че знаете как е правилно да се живее."

"Планетата не се нуждае от голям брой “успешни хора”. Планетата отчаяно се нуждае от миротворци, лечители, реставратори, разказвачи и обичащи всички видове. Тя се нуждае от хора, с които да се живее добре. Планетата се нуждае от хора с морал, които са готови да се борят, за да направят света по-безопасен и хуманен. А тези качества са твърде далеч от “успеха”, както е дефиниран в нашето общество."

"Първо, човек жертва здравето си, за да спечели пари. След това той харчи пари за възстановяване на здравето. В същото време той е толкова притеснен за бъдещето си, че никога не се е радвал на настоящето. В резултат на това той не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Той живее, сякаш никога няма да умре, а умирайки съжалява, че е живял."

"Врагът е твоят най-добър учител. Той те провокира да откриеш и изявиш своите най-силни страни."

"Следвайте винаги тези три правила: Уважавайте себе си, уважавайте другите и носете отговорност за всички свои постъпки!"

"Помни, че понякога да не получиш това, което искаш, всъщност е голям късмет."

"Ако мислиш, че си прекалено малък, за да притежаваш силата да промениш нещо, опитай се да заспиш, докато край теб има комар."

"Колкото повече сте мотивирани от любов, толкова по-безстрашни и независими ще бъдат вашите действия."

"Не позволявайте малък спор да руши голямо приятелство."

"Когато осъзнаете, че сте направили грешка, предприемете действия да я поправите."

"Всеки ден прекарвайте известно време сам със себе си."

"Когато губиш нещо, не губи и урока."

"Бъдете отворени за промени, но не се отказвайте от ценностите, в които вярвате."

"Помнете, че понякога тишината е най-добрият отговор."

"Живейте добър, почтен живот. Когато остареете и се върнете назад във времето, ще се насладите отново на преживяното."

"Нека атмосферата на любов в дома ви е в основата на вашия живот."

"Любовта е отсъствието на желание да съдиш другия."

"В споровете с хората, които обичате, говорете само за конкретната ситуация. Не намесвайте миналото."

"Споделяйте знанията си с други. По този начин ще достигнете безсмъртие."

"Бъдете внимателни със Земята."

"Веднъж в годината посетете място, на което никога не сте били преди."

"Помнете, че най-добрата връзка е тази, при която любовта ви един към друг е повече от нуждата да сте заедно."

"Съдете за вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му."Четете още: Далай Лама: Сърцето също има нужда от свой учител