Автор
Веселина Петрова

Някои неща, на които да обърнете внимание, когато избирате бебешко столче за хранене

Когато стане на шест месеца, вашето бебе е готово да започне да приема и по-твърда храна. С добавянето на първите плодове или зеленчукови пюрета, настъпва и важният етап в развитието на вашия малчуган: присъединяването му към масата, в бебешко столче за хранене. Това е незаменим предмет, помагащ за придобиване на навика за хранене на маса за едно дете.

Още с първите хапки бебешкото столче за ядене става един от най-важните и полезни елементи при храненето на вашето бебе. Най-вероятно, столчето ще ви бъде от полза за поне още две години. Може в началото да не сте убедени в неговата необходимост, но тъй като вашето дете започва да разнообразява менюто си, бебешкото столче за хранене ще му предлага много по-голяма независимост.


На пазара могат да се открият множество модели с разнообразен дизайн, но най-важното е, че преди всичко останало, бебешкото столче за хранене трябва да изпълнява две основни функции: бебето ви трябва да се чувства комфортно и в безопасност, докато седи в него. След това вече можете да обърнете внимание на останалите характеристики: например, да бъде лесно за почистване и да не заема прекалено много пространство. Използването на бебешкото столче за хранене може да бъде удобно за детето докато навърши три годинки, поради което трябва да изберете добре модела на столче за хранене, което ще закупите.

Ако за първи път ставате родители и не сте запознати с това какво е необходимо за правилния растеж на детето ви, ще забележите множество промени от времето, когато вие самите сте били деца. Бебешките столчета за хранене днес разполагат с множество технически подобрения, които правят маневрирането с тях по-лесно и въобще ги превръщат в наистина удобни приспособления за хранене.


Като цяло, бебешките столчета за хранене разполагат с едно или няколко колелца, механизъм за блокиране на тавичката за хранене, друг механизъм, с който се регулира височината на столчето и наклона на облегалката му, а, също така, има различни аксесоари като допълнителни тавички за хранене, кош за играчки и калъф, който може да се маха и слага обратно.

Тези са и основните аспекти, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате бебешко столче за хранене.

Преди да направите покупката, обърнете внимание на следните съвети:


- бебешкото столче за хранене трябва да е оборудвано с обезопасителен триточков колан, който да не допуска случайното изпадане на бебето, което може да стане много нетърпеливо, докато се храни.

- бебешкото столче за хранене трябва да разполага с механизъм за блокиране на колелцата, когато се използва, тъй като въртенето и подскачането на детето може да доведе до нежелани инциденти, ако колелцата бъдат оставени незакрепени.

- за по-добра организация в дома и тъй като голяма част от нас не живеем в огромни имения с достатъчно пространство на разположение, препоръчително е да си вземете сгъваемо бебешко столче, което да може лесно да се прибира, когато не е необходимо.

- да бъде направено от колкото се може по-лек материал, за да бъде по-лесно за пренасяне из дома от мястото на съхранение до масата или на други места, дори и от човек с по-малка физическа сила.

- бебешкото столче за хранене трябва да е оборудвано с откачаща се тавичка, за да бъде по-лесно да се слага или изважда детето от столчето, а и за по-лесен монтаж на обезопасителния колан при всяко хранене. За предпочитане е да имате и няколко тавички за резерва с различни размери.

- бебешкото столче за хранене трябва да има механизъм за регулиране на височината, а обезопасителните колани трябва да могат да се адаптират към бебето, докато то расте, тъй като ще използвате столчето 2-3 години, а това е период, в който вашето бебе ще наедрява.

- седалката на бебешкото столче за хранене трябва да бъде подплатена с плътен материал, но да бъде и остава удобна, за да може бебето да се чувства комфортно, докато стои на нея.