Автор
Цвета Герчева

Стомашните киселини - един чест и неприятен проблем. Как да се справим с тях - запознайте се с някои нови ефикасни и природни решения от Aboca

Когато говорим за здравето честно и окрито, ние няма как да не споменем някои от най-честите проблеми, от които страда буквално всеки трети човек - стомашните киселини.

За да разберем всичко за това неприятно състояние и за неговото лечение поканихме на едно ексклузивно интервю проф. д-р Диана Петрова. Тя е специалист по вътрешни болести и гастроентерология, доктор на медицинските науки, магистър по здравен мениджмънт. Началник отделение по гастроентерология на Университетска Болница Александровска – София.
Специализирала е гастроентерология в Холандия.
Има квалификационни степени за интернисти на Eisenhower Annenberg Centre, USA и USF (University of South Florida), USA.
Международен експерт в лечението на вирусния хепатит С и международен рецензент в Journal of Medical Virology; Liver International; American Journal of Gastroenterology; World Journal of Pediatrics. Член е на Европейската асоциация за изучаване на черен дроб и на международната асоциация по вътрешни болести.
Номинирана е за Who is Who in the world за 2010; International Biographical Centre , Cambridge, England-2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century; International Biographical Centre, Cambridge, England-Top 100 Health Professionals 2010; the International HYPPOCRATES award for medical achievement.

Ето какво ни сподели тя:

- Проф. Петрова, бихте ли споделили с нашите читатели, от ваша гледна точка като специалист гастроентеролог, чести ли са оплакванията от стомашни киселини?

- Оплакванията от „стомашни киселини“ най- често са проява на гастроезофагеален рефлукс (ГЕР). Този термин отразява връщането на кисел стомашен сок към хранопровода. При по-продължително задържане на киселия стомашен сок в хранопровода могат да се нарушат защитните му механизми и да възникне възпаление. Тогава се говори за гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
ГЕРБ засяга 20% до 40% от възрастното население. Честотата му е еднаква в двата пола. При по-възрастни хора често се съчетава с хернииране на част от стомаха в гръдната клетка /хиатална херния/. Рефлукс се наблюдава в 30 % до 80 % от бременните жени, в около 40% от новородените и около 8% от кърмачетата.


- Какви са признаците за това състояние и най-характерните оплаквания?

- Пареща болка зад гръдната кост е най-честата проява на ГЕРБ и се наблюдава в около 75% от случаите. Обичайно се появява след хранене, при навеждане или лягане по гръб. Провокира се от прием на мазни храни, алкохол, кафе, цитрусови плодове. Нощни прояви има в малка част от пациентите, особено при налична хиатална херния и след късно и обилно приемане на мазна храна. Около 60% от пациентите имат оригване, поглъщане на въздух /аерофагия/, подуване на корема, повишено отделяне на газове. В редки случаи се наблюдават кашлица, болки в гърдите, пневмонии, астма, фарингити, промени на езика, синуити, сънна апнея, анемия.


- Кои са основните причини за стомашните киселини и паренето зад гръдната кост? Влияе ли начинът на хранене и има ли храни, които провокират тези неприятни усещания?

- Основна предпоставка за ГЕРБ е връщането на кисел стомашен сок към хранопровода. При нормални условия това се предотвратява от действието на свиващ мускул между хранопровода и стомаха, както и поддържане на остър ъгъл на Хис –-ъгълът на навлизане на хранопровода в стомаха. Налягането в зоната на свивача между хранопровода и стомаха е най-ниско в периода след нахранване и най-високо през нощта. Покачването на налягането в коремната кухина след обилно хранене, консумация на алкохол, хормонален дисбаланс, различни храни и медикаменти могат да повлияят налягането в тази зона.
При нормални условия 95% от рефлуксното стомашно съдържимо се очиства от перисталтиката на хранопровода и се неутрализира от алкалната слюнчена секреция - нарушението в тези два механизма също може да доведе до прояви на ГЕРБ.


- A какво е лечението?

- Премахването на парещата болка чрез неутрализиране на киселинността на стомашния сок се използва широко в клиничната практика, но не може да бъде единственото решение на проблема. Необходимо е засилване на защитата на лигавицата на хранопровода срещу агресивното действие на киселия стомашен сок, както и предотвратяване на възпалението и свръхчувствителността на нервните рецептори, свързани с оксидативния стрес.


- Има ли нови природни решения да се справим с проблема? Какви са техните предимства?

- Италианската компания ABOCA предлага нов иновативен подход при лечение на киселинния рефлукс към хранопровода, базиран на механичен, а не на фармакологичен механизъм на действие. Препаратът Необианацид представлява синергичен натурален молекулен комплекс от полизахариди, естествени минерали и флавоноиди. Създаден е с най-съвременни технологии в най-чистия екологичен район на Тоскана.
Естествените минерали Limestone и Nahcolite притежават незабавен неутрализиращ (буферен) ефект върху киселия стомашен сок на ниво лигавица. Полизахаридният комплекс с прилепва плътно към лигавицата на хранопровода, предпазвайки я от агресивното действие на солната киселина и пепсина. Флавоноидната фракция има изразен антиоксидантен ефект, който предотвратява възпалението и дразненето на нервните рецептори на хранопровода от действието на киселия стомашен сок.
Таблетките Необианацид са приятни на вкус и се прилагат за дъвчене, което осигурява незабавен ефект върху проявите на гастроезофагеален рефлукс. Таблетките могат да се използват неколкократно през деня, дори през кратки интервали от време. Препаратът има безопасен клиничен профил и може да се приема продължително време. Neobianacid е безопасен за прилагане по време на бременност, кърмене и при деца над 6-годишна възраст.

- Какви препоръки давате на Вашите пациенти за предпазване от киселини?

- Промяната в стила на живот е от изключително значение за профилактика на гастроезофагеалния рефлукс. Тук се включва: редукция на телесното тегло (в случай, че е наднормено); избягване на алкохол, шоколад, кафе, лягане поне 3 часа след хранене, да се избягва пушенето и носенето на тесни стягащи дрехи. Промените в начина на живот са от изключително значение при бременни жени с ГЕРБ.
Прилагането на блокери на протонната помпа и Н2-рецепторни антагонисти се използва широко в клиничната практика. Напоследък се натрупват все повече научни доказателства за сериозни нежелани странични ефекти от използването на тези фармацевтични препарати. Все повече се обръща внимание на употребата на натурални продукти за смучене и дъвчене с бързо локално действие и безопасен клиничен профил.


(в материала има продуктово позициониране)