Автор
Цвета Герчева

Запекът - има ли ефикасен и безопасен начин за справяне с него

Запекът е един от най-неприятните симптоми за проблем с храносмилателната система. Особено в сезона на отпуските той е често срещано явление. За да разбуним всички митове за него и да ви дадем максимално полезна информация, попитахме специалиста доктор Антоанета Антонова кои са симптомите и как да излекуваме най-ефикасно запека.Тя е известен столичен педиатър и зам. председател на Националното сдружение на педиатрите - специалисти от извънболничната помощ.

Ето какво ни сподели тя:


- Здравейте доктор Антонова. Ще ни споделите ли кога можем да кажем, че едно дете или един възрастен човек страда от запек?


- За запек говорим тогава, когато отделянето на изпражнения е по-малко от 2 пъти седмично или когато изхожданията са болезнени и изпражненията са сухи, твърди или пък много обемни.

- Какви са причините за този мъчителен проблем?


- Добрата новина е, че 95% от запека в кърмаческата възраст е ФУНКЦИОНАЛЕН и се дължи на незрялост на мускулите в тазовото дъно. С израстването на детето и развитието на тази мускулатура и запекът изчезва. Преминаването от майчина кърма към ,, мляко за кърмачета“ може да бъде съпроводено със запек. В периода на захранването, някои храни също създават този проблем. НЕБАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ - приемането предимно на храни от животински произход, като сирене, кашкавал и мляко, и същевременно много ограничен прием на плодове, зеленчуци и зърнени продукти - т.е. храна бедна на фибри, също е предпоставка за забавено изпразване на червата.
Проблем е и ако има НЕДОСТАТЪЧЕН ПРИЕМ НА ВОДА. Ако на организма не се доставят достатъчно количество течности той се опитва да съхрани водата си.Това става чрез обратно всмукване на течности през чревната лигавица и резултата е твърди и сухи изпражнения. Друг проблем може да бъде ОБЕЗДВИЖВАНЕТО – ниската физическа активност понижава тонуса на чревната стена и се забавя придвижването на изпражненията.

Съществува и УМИШЛЕНО ЗАДЪРЖАНЕ на изпражненията – страх от тоалетна. Това е проблем който засяга детската възраст и аз редовно се сблъсквам с него в своята практика (най-често това се случва, когато детето за пръв път тръгва на ясла или детска градина). В този случай се изисква много такт и търпение от страна на родителите. За справяне с проблема понякога се налага и консултация с психолог. Може да се появи и епизодичен т.н. ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАПЕК – нашето тяло е прекалено привикнало към режими и ритми и когато пътуваме извън дома, те се променят рязко. Това се отразява най - вече върху червата. Запекът е един от най-честите стомашно-чревни нарушения, който се появяват по време на почивка или когато отсъстваме от дома си за известно време. При възрастните хора не трябва да се забравя, че някои ЛЕКАРСТВА, които те приемат могат да имат този страничен ефект.

- А има ли ефикасен и безопасен начин за справянето със запека?


- Справянето с този проблем преминава през 3 етапа:


Първи етап - освобождаването на дебелото черво от натрупаните изпражнения


Това се постига най-добре с клизми и микроклизми. В практиката си разчитам на МЕЛИЛАКС на италианската компания АБОКА, изключително ефикасни и същевременно напълно безопасни микроклизми. Такива са и отзивите от страна на родителите на моите малки пациентчета. След поставянето на микроклизмата ефекта настъпва след няколко минути, като
много добре почиства червата и изключително важно, без да предизвиква болезнени спазми. Препоръчвам МЕЛИЛАКС, защото има натурален състав - манов и нектарен мед, полизахариди от алое и слез. Благодарение на този си състав създава един защитен слой върху лигавицата на дебелото черво и намалява дразненето и възпалението. Създава и неблагоприятна среда за развитие на микроорганизми /полезно срещу неприятния анален сърбеж/. Това го прави много подходящ и за хора с хемороиди, рагади и раздразнен колон. И не на последно място, подходящ е за бременни и кърмещи жени и за хора в напреднала възраст.


Втори етап - предотвратяване на повторното натрупване на изпражнения


Това се постига с подходящ хранителен режим, който е богат на фибри и прием на достатъчно количество вода (не плодови сокове, а вода). При бебетата е добре да се прави масаж на коремчето и упражнения с крачетата. Детето се поставя да легне по гръб и нежно се притискат свитите в коляното крачета към коремчето, това увеличава налягането в коремната кухина и спомага да се освободят изпражненията. При упорит запек в този период често се налага и приемането на орални лаксативи, при децата под формата на сироп.

Трети етап - постигане на ежедневна дефекация


При повторна поява на запек отново се поставят микроклизми МЕЛИЛАКС и своевременно трябва да се потърси консултация с педиатър и гастроентеролог.

(в материала има продуктово позициониране)