Автор
Пепа Попова - Пепита

Пепитеният to-do-list: Тайно място... Тайна среща... Бяла Вечеря

Партитата на открито традиционно са акцентът на всеки летен светски календар. Тази година, обаче, са може би единственият възможен вариант за среща с приятели, за споделяне, за заедност...

След дните на самоизолация, притеснения и страх, след месеци, в които работихме от вкъщи и комуникирахме виртуално, разбрах колко много ми липсва тази заедност и искрено се надявах, че в променената обстановка на отложени и напълно отменени пътувания и събития, една любима моя възможност за заедност ще се случи.

За щастие елегантната покана за любимата ми ежегодна бяла тайна вечеря не закъсня и ме намери на морския бряг, провокирайки у мен желание за малко pre-party на открито по повода.

На чаша вино, сред красотата на лавандулата с любима приятелка си припомнихме някои от най-забавните моменти от предходните издания на White Dinner и започнахме да планираме концепция за меню и декорация за 12 Юли - датата, когато ще се проведе 4-тата вечеря в бяло под звездите в София. Трябва да ви уверя, че след години обикаляне по светски събития знам едно: най-елегантните гости и най-щурите забави са по време на това приказно бяло парти, зад което стои екип от истински професионалисти.

За концепцията, организацията, ентусиазма и красотата на White dinner в София днес ще си поговорим с Елена Спирина - управител на компанията за корпоративни събития Party Management и организатор на магичната бяла вечеря в България:



За четвърта поредна година София ще стане част от международния градски феномен с 32 - годишна история по света “White Dinner”. За четвърта поредна година, ти се впускаш в организацията на този изискан градски пикник в бяло… Помниш ли обаче началото? Какво те подтикна да се впуснеш в това магично приключение и да го направиш по свой начин в България?

Помня началото разбира се. Бях на международна конференция за организатори на събития в Санкт Петербург през октомври 2016 г. По време на един уоркшоп говорихме за преживявания и как трябва да въвлечеш в процеса и самия гост или клиент. Тогава една италианка възкликва "Yes, like Cena En Bianco! " и започна да ни разказва за изискан градски пикник в бяло, който се прави в Милано, Торино и над 200 града в Италия. Никой от групата не беше чувал, а аз буквално се влюбих в идеята. Започнах да търся информация. Нямах дори представа, че тази концепция е стартирала от Париж, че се прави в над 70 държави по света. През януари 2017г. първо се свързахме с французите и искахме да го правим под техния бранд. Условията им обаче не са приложими за Балканите, а моделът не го адаптират, финансовите условия също не са добри. Затова регистрирахме бранда White Dinner, който е запазена търговска марка за Европа и стартирахме.
Концепцията е толкова вдъхновяваща, че който е дошъл на събитието, идва почти всяка година. Имаме верни фенове и се опитваме да ги изненадваме всеки път.


Заклет фен в мое лице...

Къде по света си имала възможност да вечеряш в бяло под звездите?

През 2018 г. бяхме в Париж заедно с още 18 000 души.
Събитието е грандиозно именно заради мащаба му и това е супер вдъхновяващо! Пристигат хора от всички краища на света… Ние бяхме на една маса с хора от Австралия, Холандия, Великобритания и Румъния.
Там, обаче, няма удобствата на адаптирания от нас за България модел. Чакаш над 1,30 часа на обявеното място за среща, за да те отведат. Носиш всичко изцяло сам, дори масите и столовете. Нямаше тоалетни, няма сцена и артисти, нямаше бар и лед... В един прекрасен момент с напредването на вечерта виното става топло. За да опазят в тайна мястото, предпочитат да не изграждат нищо, канят около 10 DJ-я, които пускат на 10 различни места из локацията музика и така създават на локално ниво настроение.

На събитието в България също има гости от други държави, но още е малко, събираме по 500 души вече 4-та година. Преценихме, че моделът със слагането на маси и столове от самите гости носи проблеми и неразбиране в България и затова ние ги осигуряваме и подреждаме.

За гостите остава удоволствието да си донесат хубава домашна храна и по-специални питиета, в случай, че желаят нещо допълнително. Напитките ги осигуряваме ние. Присъстващите имат ангажимента да подредят красиво масата си и с така декорираните трапези се борят в конкурс за най-красива маса и забавна компания. Раздаваме награди, въобще моделът ни е много надграден



Как си обясняваш успеха на това събитие? Концепцията разви ли се през годините?

Събитието е ЕКО, прокламира да не се използват еднократни пластмаси. Подчинено е на мотото SLOWLIFE - да живеем без да бъдем само консуматори, да се наслаждаваме не само от крайния резултат, а от целия процес.. Да бъдем дизайнери на красотата около нас, да бъдем активни и да участваме в това да променяме средата си - да творим не само визуално, но и да осъзнаваме, че само от самите нас зависи да бъдем положителни, позитивни и да се наслаждаваме.

В България това е единственото събитие, в което организатори творят заедно с гостите, не само заради самия модел. Ние им даваме правото да гласуват и да си изберат дата за събитието още през зимата. Тяхното мнение е важно за нас. Успехът на това събитие е в свободата – да бъдем навън, да сътворим заедно красотата около себе си... Единственото ограничение – цветът. Всичко трябва да бъде бяло – oблекло, аксесоари, покривки, маси, дантели, пера, перли...

Идват ли известни хора?

Да, всяка година каним и популярни личности, блогъри, както и известни музикални изпълнители. На 12 юли тази година ще пеят Стефан Вълдобрев и Стунджи. После ще има DJ party. Традиционно, в полунощ ще запалим бенгалски огньове.

Нека оживее магията на различното събитие чрез вас, защото „Животът е толкова интересен, колкото сами си го направим“. Елате на 12 юли и се забавлявайте под звездите!