Автор
Веселина Петрова

Работата в офиса никога няма да е същата

Факт. Коронавирусът промени живота ни и начина ни на работа. И няма връщане назад. По две причини. Първо, работодателите изведнъж установиха, че могат да дават много по-малко пари за наети площи. И второ, на хората им хареса да разполагат с времето си, работейки от дома, от терасата или от върха на планината (стига да има обхват).

И така. Офисът вече не е това, което беше. Но много от нас си задават въпроса – а сега накъде? Ясно е, че не можем да работим само от дома. Също така е ясно, че няма как да се завърнем във високите стъклени сгради с открити пространства и десетки бюра в едно помещение.
Според много специалисти, решението е някъде по средата. Вероятно повечето компании ще предпочетат да разделят служителите си на „смени”. Вече се прави и у нас. Половината идват в офиса в определени дни от седмицата, други – в останалите.


„Светът на работата никога няма да се върне към „нормалното”, което познавахме преди да настъпи пандемията. Внезапната и драматична промяна в начина на работа ускори нововъзникващите тенденции като гъвкаво работно време, нуждата от високо ниво на емоционална интелигентност при лидерите и преквалификация, до такава степен, че те вече са фундамент за успешното развитие на компаниите“, казва Ален Дехейз, главен изпълнителен директор на Adecco Group. Компанията му е провела изследване, резултатите от които са повече от показателни.

Според голяма част от анкетираните, най-добре би било половината от времето да бъде прекарано в офиса (51% от запитаните), а другата половина на отдалечено работно място (49%). Добрата новина е, че с този модел са съгласни и топ мениджърите в компаниите, като почти осем от десет (77%) от тях заявяват, че работодателят ще спечели, ако успее бързо да се приспособи към новата реалност.

Сигурна съм, че тепърва ще се сблъскваме и с нови варианти за общуване. Като организиране на срещи по интереси и за обсъждане на определени проекти на места, които не са офиса. На повече комуникация между колегите, които имат еднакви интереси. Това винаги е начин да се родят добри идеи, полезни за общата работа.


И да, вижда му се краят на 8-часовия работен ден, с който бяхме свикнали. Много хора вече са на мнение, че времето, прекарано в офиса или в работа, не е реален показател за добре свършена работа, нито за ангажираност към ценностите на компанията. Т.е. служителите са убедени, че ще дават много повече от себе си, ако разполагат с гъвкаво работно време. И ето че и мениджърите започват да свикват с тази идея.

И ако допреди година много шефове държаха всички да са „им пред очите”, за да са сигурни, че работят за тях, сега все повече започват да осъзнават, че ситуацията се променя. И че те ще имат изгода, ако успеят да постигнат душевен мир и повече приходи, ако обръщат внимание повече на резултатите, отколкото на времето, прекарано в офиса. Уви, за да бъдеш добър управляващ на екип, който не е пред очите ти по всяко време на денонощието, ще трябват и специални умения. Надяваме се нашите мениджъри да бъдат достатъчно добре организирани и емоционално интелигентни да се справят с новата реалност.


Разбира се, не всеки бизнес и не всяка професия позволяват да се работи дистанционно. Но тези, които го позволяват, могат да се възползват. Защото според много анализатори, това е бъдещето. И колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-гладко ще започнем да тъчем на неговия стан. А той никак не е толкова лош – нито за едната, нито за другата страна. Ако има достатъчно отговорност – и от двете.