Автор
Ева Лъчезарова

Отново подуто коремче? Ето 6 начина да се справите с него!

Подутото коремче е проблем, с който ние дамите се срещаме изключително често и трябва да признаем, че доста вгорчава качеството ни на живот. Чувството сякаш си глътнала балон в комбинация с копчето на дънките, което трябва да разкопчаеш, веднага щом хапнеш, понякога просто може да срине самочувствието ти за деня. Съществуват обаче няколко мънички промени, които можете да въведете в ежедневието си, за да се справите бързо и ефективно с подуването.

1. Откажете се от солта

В днешно време солта дебне буквално отвсякъде, тя се използва като добавка към месото, слага се в консерви, различни снаксове, сосове и дори в хляба. Прекаленият прием на сол обаче води до дехидратация, която е един от основните фактори за подуването на корема. Съветът ни е, когато готвите у дома, да наблегнете повече на разнообразие от подправки, които могат да обогатят вкуса на ястието ви много повече от солта. Освен това те носят допълнителни ползи за здравето. Мащерката например съдържа множество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, тя съдържа и специфичен антимикробен агент, който се бори с вируси, гъбички и бактерии. Чубрицата пък е изключително богата на един от най-важните витамини за тялото ни - витамин С.

2. Превърнете водата в любимата си напитка

Колкото и странно да звучи, пиенето на достатъчно вода на ден премахва риска от задържането на течности в организма, тъй като тялото не се опитва със зъби и нокти да задържи водата, с която разполага, за да изпълни всичките си важни функции. Освен солта, е добре да избягвате и алкохола, който също дехидратира. Газираните напитки не са за препоръчване, защото водят до натрупване на газове в стомаха и съответно отново до подуване. Съветът ни е да държите шише с вода на бюрото си, по този начин няма да усетите как сте го изпили цялото още преди обедната почивка, а освен това по този начин ще можете да следите колко точно вода приемате и да нанесете корекции в количеството, ако е необходимо.

3. Избягвайте храните, които са трудни за храносмилане

Сред най-трудните за храносмилане храни се нареждат пържените, преработените храни и тези с високо съдържание на бяла захар. Ако имате проблеми с подуването на стомаха е добре да избягвате и лютото, което също може да доведе до допълнително дразнене.

Имайте предвид, че изключително полезни храни като броколи, карфиол и брюкселско зеле също биха могли да доведат до подуване. Хубаво е да ги изключите за няколко дни от менюто си, докато се справите с надутото коремче.



4. Запознайте се с потасия

Потасият е не особено популярен минерал, който обаче има важна роля за правилното функциониране на клетките и особено за техния воден баланс. Затова храни, богати на потасий, могат да регулират подуването. Сред тях са авокадото, бананите, тиквата, доматите, зеленолистните и портокалите.

5. Заложете на естествени диуретици

Някои храни и напитки имат естествен диуретичен ефект и могат да спомогнат при подуто коремче. Сред тях са кафето, зеленият чай, аспержите, цитрусите, червеното цвекло и магданозът. Ябълковият оцет също е диуретик, така че смело го добавяйте ежедневно към салатата си.

6. Успокойте храносмилателната си система с естествена добавка

Бихте могли да успокоите стомаха си помощта на Colilen IBS на Aboca, който е от 100% натурален произход. Продуктът се препоръчва за справяне със синдрома на раздразненото черво, който води до подуване на корема, болка и нарушена функция на храносмилателната система. Чрез защитния си механизъм Colilen IBS постепенно намалява чревните нарушения, а действието му е гарантирано от патентования молекулен комплекс ActiMucin, съставен от полизахариди (от алое вера), полифеноли (от лайка и маточина) и смоли (от тамян). Комплексът ActiMucin всъщност взаимодейства с повърхността на чревната лигавица, като образува защитен филм, предпазващ я от контакт с дразнещите вещества. Според степента на проблема, се препоръчва Colilen IBS да се използва от 2 до 6 седмици.



(в материала има продуктово позициониране)