Подут корем, липсата на удоволствие от храната, притеснение, неразположение... Това са само част от последствията. Вижте защо синдромът на раздразненото черво трябва да се лекува и как да помогнете на организма да се справи с това неприятно състояние. Именно за това разговаряме с доц. д-р Миглена Георгиева, която е д.м. е педиатър и детски гастроентеролог, ръководител на Втора детска клиника към МБАЛ Света Марина - Варна. Специалист по хранене и диететика. Ето какво ни сподели тя:

- Доц. Георгиева, бихте ли споделили с нашите читатели, като специалист гастроентеролог, какво представлява синдрома на раздразненото черво и хората често ли страдат от него?

- Синдромът на дразнимо черво е функционално, а не структурно или биохимично заболяване на храносмилателния тракт. То е най-честото функционално нарушение в съвременния развит свят. Около 14-24% от жените/момичетата и 5-19% от мъжете/момчетата страдат от него. Началото му често започва на 6-12 месечна възраст, 3-6 годишна възраст, късното юношество или ранна зрялост. Представлява голям икономически и социален проблем. В същото време много от пациентите (от 30 до 90%) сами се лекуват, което често води до задълбочаването му.

Кои са основните причини за синдромът на раздразненото черво? Влияе ли начинът на живот и хранителните навици за това състояние?

- Предпоставките за това заболяване са много – генетични фактори, особености на имунната система, психологични характеристики на индивида, чревна флора, чувствителност, стомашно-чревен мотилитет, оста черва-мозък, замърсяване на околната среда. Тези причини водят към увеличена пропускливост на чревната бариера, нарушена чревна флора и нарушен имунитет. Увеличената пропускливост на лигавицата, на ниво чревна бариера, излага долните слоеве на контакт с дразнещите вещества, присъстващи нормално в червото, като по този начин го прави свръхчувствително.


Какво е лечението?

- Обикновено се предприема традиционно симптоматично лечение, което не въздейства върху целостта на чревната бариера. Коремната болка и дискомфорта се повлияват чрез спазмолитици за обезболяване. Те намаляват активността на гладката мускулатура на червата и впоследствие вторичната болка на тази мускулатура. Използват се и антидепресанти. Те оказват централно действие върху висцералната свръхчувствителност и движението в чревния тракт. При подуване се използват антифлатулентни средства (газогонни средства, чревни адсорбенти, симетикон). Тези медикаменти улесняват отстраняването на излишните газове. Т.е. няма единно лечение на синдрома на раздразненото черво.

Има ли нови природни решения да се справим с IBS? Какви са техните предимства?


- Да, такова природно решение е продукта Colilen IBS на италианската компания Aboca. Той

, като е подходящ както за самостоятелна терапия, така и в комбинация със симптоматични средства в острите фази на това заболяване. Colilen IBS действа благодарение на натуралния молекулен комплекс ActiMucin, съставен от смоли от тамян, полизахариди от алое вера и полифеноли от лайка и маточина.

ActiMucin взаимодейства с повърхността на чревната лигавица, като образува защитен филм, предпазващ лигавицата от контакт с дразнещите вещества и по този начин прекъсва порочния кръг, поддържащ възпалението и отключващ останалите симптоми на синдрома на раздразненото черво и хронично рецидивиращият характер на заболяването. Освен това, благодарение на полифенолите и тяхното антиоксидантно действие, противодейства на свободните радикали и намалява нервната стимулация. Всичко това допринася за общото облекчаване на симптомите и подобряване качеството на живот на пациентите.


Какви препоръки ще дадете на нашите читатели за предпазване от IBS?

- Драги читатели, на първо място намалете стреса, занимавайте се с различни физически натоварвания и спорт, прекарвайте повече време сред природата, отделяйте достатъчно време за почивка с любимите хора, не употребявайте наркотици и не злоупотребявайте с алкохола, цигарите и антидепресантите, консумирайте прясна, по-възможност чиста от консерванти храна и повече функционални храни – кисело мляко, млечни продукти, кисело зеле, кефир и др. При развил се синдром на дразнимо черво ви съветвам да се доверите на Colilen IBS, защото продуктът е доказал се при такива симптоми. Toй защитава чревната лигавица и намалява оплакванията. Помнете написаното от Джулия Ендерс в „Черво с чар“ – „Червото е орган, изпълнен с чувствителност, отговорност и желание да си полезен. Ако се отнасяме с него добре, то ни се отблагодарява и ни прави добро.“

(в материала има продуктово позициониране)