Автор
Веселина Петрова

Майка камикадзе в окото на протеста - коя е тя и защо изложи децата си на риск?

България е буря. От дни наред. Ако все още не сте разбрали, има протести. Едни хора протестират срещу статуквото, срещу това, което не им харесва и искат да бъде променено.

Затворени са кръстовища, транспортът промени своите маршрути. Не е толкова трудно, предвид факта, че в момента столицата е сравнително празна. По „Цариградско шосе“ деца карат скейтбордове и колелета. Други се снимат на пейките пред палатките на протестиращите.



Сигурна съм, че дори да не сте ангажирани с протестите, дори те да не ви интересуват, сте чували, че ги има.

Оставям темата „за“ и „против“, защото всеки има право на мнение. И се вглеждам в това, което се случи в понеделник вечер. Един автомобил, управляван от жена, се опита да премине през блокадата на бул. „Ситняково“. В колата има две деца и мъж. Жената тръгва срещу протестиращите, затворили кръстовището, и се опитва да пробие. Те обаче не се дават лесно, напротив, счупват стъклата на автомобила. Полиция на мястото в момента няма.

Въпросите са много. Коментарите също бяха много. И нееднозначни.

Първият и то логичен въпрос е защо протестиращите не са пуснали колата да премине? Вярно е, логичен въпрос. И отговорът според мен е още по-логичен – това е протест, кръстовището е затворено. Независимо дали сте съгласни или не с това, протестиращите стоят там. Полицията не ги е отстранила.

Защо тази жена решава, че има право и ще може да премине през блокадата? Ако те я пуснат, тогава защо другите автомобили да не преминат? Също логичен въпрос. А ако другите автомобили преминат, то тогава няма да имаме блокада, нали? И сега следва другият логичен въпрос – защо жената зад волана не е обърнала и не е минала по друг маршрут, така, както са направили всички други? Какво се е опитвала да докаже? На мен лично ми изглежда като да си блъскаш главата в стена – напълно осъзнато при това.

Да, била е майка, да, в колата е имало деца. Аз като майка никога не бих тръгнала с автомобила си срещу стена от хора. Защото знам, че това може да причини травма на детето ми и защото смятам, че така ще му дам лош пример. Бих го направила, ако бягам, ако животът ми и този на децата ми е застрашен. Всяка друга ситуация според мен е проява на лош вкус и опит да се докаже нещо, което е напълно излишно, предвид обстоятелствата.

Живеем в правова държава и право на всеки е да може да изрази своята гражданска позиция – включително чрез различни форми на протест. Интересен факт е, че в колата е имало и мъж. Не разбирам защо той не се е намесил и не е спрял жената, а просто е стоял като наблюдател... не разбирам защото жената е излязла и показала среден пръст на протестиращите.
Не разбирам и защо е нужна подобна конфронтация.

Жената, управлявала автомобила, е на 44 г., стоматолог. Казва се Елена Митева. В колата с нея пътуват двете ѝ деца - 2-годишно момченце и 9-годишно момиче, както и съпругът ѝ - Иван. В момента тя отказва да говори с журналисти. Не коментира и защо е постъпила така. Единственото, което каза веднага след случилото се е, че просто е искала да ѝ направят път, за да се прибере.

Според вас нормално ли е случилото се? Вие бихте ли постъпили по този начин? И кое поведение би било адекватно?

Единственото важно, според мен сега, е да бъдем солидарни като общество. Т.е. хората, които не подкрепят протеста, не трябва да му пречат да се случва. Защото то е форма на изразяване на гражданска позиция. И фактът, че може да се случва, говори, че живеем в демократично общество. Поне на хартия. Тръгнем ли един срещу друг, нищо няма да има смисъл.