Хиляди англичани, които вярват че коронавирусът е измама, се събраха в Лондон, в близост до площада Трафалгар. Те протестират срещу рестрикциите, свързани с пандемията и се обявяват против ваксинациите.

Митингът минава под надслов 'Unite for Freedom', а целта на организаторите е “да спрат лъжите на правителството” и да възстановят правата на гражданите на държавата.

Фотоси от столицата на Великобритания показват огромна тълпа, която се е събрала на именития площад, никой от демонстрантите не носи маска.

Лозунги, разпространени от протестиращите, твърдят че маските намаляват имунитета и че изолацията е “измъчване на деца”.

“Няма по-важно нещо, за което да се борим в момента - Правителството ще гласува двугодишно продължаване на извънредната ситуация свързана с Ковид-19” - гласи едно от посланията на протеста.


“Първите шест месеца бяха истински провал - не трябва да позволим това да продължава!” - споделя друг протестиращ.

Митингът има ясни цели: без повече изолация, социална дистанция и маски. Без здравни паспорти и проследяване на гражданите. Без задължителни ваксини. Възстановяване на човешките права, които досега са били нарушавани.

Според запознати на митинга предстои да се изкажи авторът на книгата “Световната конспирация” Дейвид Айк. Името му обиколи социалните мрежи през месец март, когато той разпространи недоказани твърдения относно коронавируса, включително и връзката му с 5G мрежите. YouTube и Facebook тогава изтриха профилите му, твърдейки че той е нарушил политиката им относно дискутирането на ковид-19.

В свое интервю от април тази година, Айк нарече възможността ваксините срещу коронавирус да станат задължителни “фашизъм”.

Протестът в Лондон е част от поредицата световни митинги, които минават под надслов “Unite for Freedom”.

Подобен протест бе спрян в столицата на Германия, след като протестиращите отказаха да спазват социална дистанция и да носят маски.

Въпреки протестите, които се състояха и в Париж, броят на заразените от коронавирус в Европа расте.

Вчера именно Франция добави 5,429 нови случая за денонощие, което превърна страната в държавата с най-много случаи за един ден от 14 април насам. Италия, която доскоро се радваше на малък брой заразени след като рестартира икономиката си, регистрира 1,367 нови случая.

Испания пък записа 7,296 нови случая, което я нареди над САЩ, страната с най-много заразени на милион население в световен мащаб.