Автор
Пепа Попова - Пепита

Една лодка, няколко момичета и безкрайна синева

Карантината прекрои и осуети доста от плановете, които бях направила за лятото. Имах мечта да прекарам 10-ина дни в Куба с приятели, имах даже и резервиран билет до Хавана, имах идея да си организирам ала Мама Мия рожден ден на остров Скопелос с много песни и още повече танци, имах идея за доста близки и далечни сини пътешествия. Изолацията и променената ситуация, обаче, ме научиха да се задоволявам с това, с което разполагам и да бъда креативна. “Заредих” празничното си настроение с помощта на тропически коктейл на брега на Черно море още в началото на топлия сезон и си организирах едни от най-перфектните ваканции и най-паметни летни спомени от 90-те години насам. Всъщност, ако Хемингуей можеше да опита дайкирито, което приготвяха на любимия ми плажен бар това лято, сигурна съм, че и той би останал не седмица, а повече от месец тук - на брега на нашето море, както всъщност направих аз.

Трябва да си призная, че точно вкусът на дайкирито всъщност компенсира разочарованието от провалената екскурзия до Куба, а решението да организирам рождения си ден на лодка с любимите песни на АББА и още куп златни хитове пък бе алтернативата на планираната гръцка авантюра.

Море, слънце, вятър в косите, чайки, лодка, безкрайна синева, разпънати бели платна, приятели, музика, смях, а после залез и красота... Приказно е да наблюдаваш как слънцето започва да потъва магично в морето, а небето - да се багри в различни цветове като жълто и оранжево, които за миг се превръщат в розово, а след това в лилаво, докато съвсем потъмнеят... А още по-приказно е да наблюдаваш тази среща на цветовете от борда на лодка в компанията на няколко любими приятелки в средата на морската шир. Всъщност тази красота, от която почти те заболяват очите си я причинихме с момичетата поне още 3-4 пъти до края на лятото.

Чувствайки се почти спец в организирането на морски вояжи в края му, ще се опитам да систематизирам, както е редно в тази колонка, посветена на стила, няколко съвета за това как да се облечем за подобно място, за да изглеждаме добре и да се чувстваме комфортно.

View post on Instagram
 

Топ
Естествено, най-популярното „морско“ облекло е топ, обагрен в бяло-синьо райе - тениски, ризи, елегантни блузи и потници на ивици стоят страхотно в морето. Не е необходимо да се придържате строго към бяло-синьо-червената цветова схема: самите дизайнери често предлагат злато заедно с черно в морските си колекции. Ако не сте фен на линиите, можете да заложите на обикновените памучни или ленени бели ризи.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Панталони
Морският стил в облеклото се характеризира с традиционна кройка и силует: вталено горно облекло и свободни панталони. Най-благородно и подходящо ще изглеждате на яхтата с широки панталони – тип палацо, по-скоро напомнящи на макси-пола. Несъмненото предимство на подобно облекло е свободата, която дава, скривайки всички недостатъци на женската фигура. Обърнете внимание и на класическите прави дънки в тъмносиньо или бяло или шорти с дължина около коляното в същата цветова гама.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 



Рокля
Ако обичате да носите рокли на сушата, значи спокойно можете да заложите на тях и на вода, като се ръководите единствено от принципа: колкото по-семпло е облеклото, толкова по-добре. Ако нямате рокля, която е откровено подчинена на морската тематика - наличие на ивици или морски символи и елементи, то отдайте предпочитание на елегантен силует в благородна синьо-бяла гама. Ако изберете рокля на райе, уверете се, че рисунъкът подчертава достойнствата на вашата фигура, а не обратното. Не забравяйте, че хоризонталните линии "разширяват" оптически фигурата, докато вертикалните линии, напротив – стесняват и издължават.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Обувки
Нека направим едно уточнение веднага: трябва да оставите любимите си токчета у дома. Палубите на яхтите са направени от скъпо тиково дърво, не понасят наличието на токчета. Затова пък към обувките с бели подметки, които не оставят злодейски следи собствениците на лодки се отнасят доста по-благосклонно. Отличен вариант, подходящ за облекло в морска тематика, са меките обувки като мокасини и дори обикновени гуменки. Обувките с горна част от плат са също опция: дори водата да попадне върху нея, влагата ще изсъхне бързо, без да ви създава неудобства. Най-спокойни и стабилни на борда ще бъдете, ако просто се сабуете боси.

View post on Instagram
 

Аксесоари
В морето може да е много по-горещо или по-ветровито, отколкото на брега, освен това слънцето е по-ослепително, отразяващо се от водата. Затова ролята на аксесоарите е да ни предпазват от атмосферните влияния. Погрижете се предварително за шапка за глава, която ще ви предпази от парещите лъчи - това може да бъде кърпа, бандана, шал, шапка без връх или шапка с широка периферия. По-добре е шапките да са с връзки: тогава със сигурност няма да бъдат отнесени от порива на вятъра във водната шир. Слънчевите очила също са полезни: те ще предпазят очите ви от ярките водни отражения.

View post on Instagram
 

Какво друго трябва да имате предвид, когато пътувате с лодка?

Не забравяйте да облечете банския си предварително, в случай че ви се прииска да поплувате в някой закътан залив. Добра идея е също да имате един резервен под ръка...

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Не прекалявайте с раираните неща. Въпреки че райетата са емблематичен елемент от морския стил, не бива да се увличате. За да създадете хармонична визия, изберете максимум два елемента с подобен рисунък.

Когато избирате дрехите си за морски вояж, обърнете внимание не само на трикотаж, лен и памук. Рокли от коприна или такива, украсени с дантела или перли изглеждат доста органични и женствени.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Накрая не ми остава нищо друго, освен да ви напомня, че циганското лято тепърва предстои. Никога не се отказвайте от нови емоции и впечатления и няколко часа на лодка и бъдете стилни както на сушата, така и на вода.

View post on Instagram