Автор
Цвета Герчева

Запекът - един чест проблем на съвременния човек и неговото природно решение от Aboca

Вярно е, че вероятно не е най-приятната тема, но запекът е проблем, който засяга буквално всеки трети човек. Ако трябва да бъдем честни, почти няма човек, който някога през живота си да не е страдал от симптомите на запека. За това неприятно състояние и за начините да се преборим с него, днес ще говорим с професор д-р Диана Петрова. Тя е специалист по вътрешни болести и гастроентерология, доктор на медицинските науки, магистър по здравен мениджмънт. Началник отделение по гастроентерология на Университетска Болница Александровска – София. Специализирала е гастроентерология в Холандия. Има квалификационни степени за интернисти на Eisenhower Annenberg Centre, USA и USF (University of South Florida), USA. Международен експерт в лечението на вирусния хепатит С и международен рецензент в Journal of Medical Virology; Liver International; American Journal of Gastroenterology; World Journal of Pediatrics. Член е на Европейската асоциация за изучаване на черен дроб и на международната асоциация по вътрешни болести. Номинирана е за Who is Who in the world за 2010; International Biographical Centre , Cambridge, England-2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century; International Biographical Centre, Cambridge, England-Top 100 Health Professionals 2010; the International HYPPOCRATES award for medical achievement. И така, ето какво ни сподели тя:

-Проф. Петрова, бихте ли споделили с нашите читатели, като специалист гастроентеролог какво представлява запекът и често ли се среща при вашите пациенти?

-Над 85% от оплакванията в гастроентерологичните кабинети са свързани с проявите на констипация (запек) и неговите усложнения. За съжаление повечето пациенти посещават гастроентеролог след като са правили редица неуспешни усилия да се справят сами с проблема, което прави решението му изключително трудно. В научните среди, според критериите на експертна група от гастроентеролози (Рим IV критерии), запекът представлява състояние, при което пациентът през последните 3 месеца от живота си е имал поне два от изброените симптоми:


1. По-малко от 3 спонтанни изхождания седмично;
2. Напъни в повече от 25% от опитите за дефекация;
3. Отделяне на твърди и „овчи изпражнения“ поне в 25% от опитите за дефекация (тип 1 и тип 2 изпражнения по скалата на Bristol):
4. Усещане за блокиране на изпражненията на изхода поне в 25% от опитите
за дефекация;
5. Усещане за непълно изхождане в поне 25% от опитите за дефекация;
6. Използване на мануална (ръчна) помощ в поне 25% от опитите за
изхождане.


- Кои са основните причини за запек? Влияе ли начинът на живот и нашите хранителни навици за това състояние и има ли храни, които могат да го провокират?


- Запекът засяга всички възрастови групи, като напоследък се наблюдава по- често в женския пол. Единствената функция на дебелото черво се състои във всмукване на течности с цел оформяне на гъста фекална маса. При недостатъчен прием на течности фекалната маса става суха и твърда и трудно се отделя при дефекация. Богатата на фибри храна увеличава обема на изпражненията и задържа течната компонента в тях, улеснявайки отделянето им. Богати на фибри са плодовете и зеленчуците. Бедната на фибри храна (кашкавал, френски сирена, ориз, нишесте, мазнини) и обезводняването на организма засилват проявите на запек. Застоялият начин на живот, включително залежаването след счупване на долен крайник, оперативни интервенции, инсулт, е свързано със забавяне на перисталтиката на дебелото черво и предразполага към запек. Движението засилва чревната перисталтика и улеснява дефекацията. Да не забравяме английския израз: „There is no runner with constipation“ (няма бегач, който се оплаква от запек). При относително по-възрастните пациенти не трябва да се пренебрегва забавената основна обмяна, особено при данни за хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), както и употребата на различни медикаменти за лечение на депресивни състояния, паркинсонизъм и артериална хипертония. Не трябва да се забравят и хормоналните нарушения в климакса при жените. Особено неприятно е, че проблемът зачестява при все по-млади момичета,
които пропускат рефлекса за изхождане сутрин, за да си набавят повече сън. За да успеят да посетят тоалетната по-късно, те прибягват към стимулиращи лаксативи (основно на базата на майчин лист (сена)), ставайки зависими от тях. Най-честата причина за запек, особено в млада възраст, е зависимостта от стимулиращи разхлабителни средства.

- Какво е лечението?

- За съжаление медикаментозното лечение на запека не винаги е лесно, още повече, че в повечето случаи пациентите вече са се опитали да се справят сами с проблема, приемайки стимулиращи лаксативи, съдържащи майчин лист (сена). Те посещават лекарските кабинети във връзка с различни странични ефекти от стимулиращите лаксативи, включително мъчителна болка преди и по време на дефекация, диария, както и зависимост от медикамента, налагаща използване на все по-големи дози за постигане на продуктивна дефекация.

- Има ли нови природни решения да се справим с проблема? Какви са техните предимства?

-Да, такова решение е Sollievo Advanced на италианската компания Aboca. Той е 100% натурален продукт, без никакви интетични добавки, специално разработен за лечение на запека. Продуктът съдържа Laxosennin – натурален молекулен комплекс от хидроксиантраценови деривати, флавоноиди и хидроксиканелени киселини от екстракти на сена, глухарче, резене и цикория, ким и кимион на прах. Благодарение на усъвършенстваната си естествена формула, обогатена на флавоноиди и разнообразни сенозиди, без да дразни, той подпомага
чревната перисталтика като възстановява хармоничното функциониране на целия стомашно-чревен тракт. Освен това, оказва защитно действие върху чревния тракт, подобрява храносмилането, намалява метеоризма и има еубиотично действие върху бактериалната флора.


Sollievo Advanced се приема когато е необходимо, вечер, като дозата е индивидуална спрямо тежестта на запека – от 1 до 4 таблетки. Ефектът от него е винаги сигурен и наличен на сутринта, като за разлика от други продукти изхождането е леко, нормално, физиологично, без болка и води до пълно облекчаване. Затова често препоръчвам Sollievo Advanced на моите пациенти.

- Какви други препоръки ще дадете на нашите читатели за предпазване от запек?


- Пациентите трябва да знаят, че рефлексът за дефекация е най-изразен рано сутрин. Ето защо „ритуалът“, свързан с посещение на тоалетната рано сутрин след ставане от сън, осигурява комфорт и добра кондиция през останалата част на деня. Рефлексът за дефекация се стимулира от приема на портокалов фреш и лека закуска, богата на фибри (напр. кисело мляко с мюсли). Приемът на повече течности, богатата на фибри храна (киви, круши, сини сливи, смокини, червени чушки, домати, краставици, моркови) и ходенето пеш, са условия за добра евакуация на храносмилателния тракт. Медикаментозна терапия на запека трябва да се прилага само в краен случай и то под ръководството на специалист.

(в материала има продуктово позициониране)