Автор
Woman.bg

Как да изберем дезинфектант? Вижте препоръките на 'Активни потребители'

Дни преди първия учебен ден асоциация „Активни потребители“ излезе със съвети как да изберем дезинфектант, който да пази здравето на нас и нашите деца.

Според експертите най-важното е да четем внимателно етикетите, където е написано всичко. Ако имате проблем с очите, задължително вземете очила в аптеката и магазина, тъй като това може да ви спаси живота, съветват „Активни потребители“.

Първото, което трябва да търсите, е съдържанието на етилов алкохол или пропанол. Те трябва да са в концентрация минимум 70%. Препоръчително е препаратите, които се използват за дезинфекция, да бъдат в течен вид, а не гел, тъй като течността по-лесно се разнася и се втрива в кожата.

Желателно е в препарата да има протектор за кожа. Най-често използваният и препоръчван от СЗО е глицеролът. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата. Често обаче те предизвикват алергии или кожни обриви, затова потребителите трябва да търсят на етикетите безвредни и природни съставки, като например добре познатата лавандула, съветват експертите.

За да бъде ефективен един продукт, той трябва да е преминал през редица лабораторни изпитвания. Затова трябва върху етикета да има номера на разрешението от Министерство на здравеопазването. Това показва, че препаратът е изследван от държавната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести и е доказано, че действително убива бактерии, вируси и фунги (гъби), допълва председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

При продуктите за почистване на дома отново етикетът е особено важен. Най-често те съдържат активен хлор или водороден пероксид, които могат да увредят кожата. В изследването изрично се подчертава, че на пазара има специализирани дезинфектанти за повърхности, които убиват вирусите и бактериите. Те отново са в течна форма, тъй като гелът замърсява повърхностите. Изискванията за тях са същите като при дезинфектантите за лична употреба – поне 70% спирт и естествени съставки.

И не на последно място, препаратите, които избираме, трябва да са на утвърдени производители. Това е гаранция за здравето на нас и нашите близки!