Автор
Ива Петрова

5 вида брашно, от които няма да напълнеете

В днешно време диетите са по-модерни от всякога. Печивата и изделията от брашно се демонизират, все едно са най-ужасното зло на света. Има обаче видове брашно, които няма да навредят на фигурата ви.

За най-вредно се смята пшеничното брашно. Обективно погледнато то не е особено вредно, просто не е и полезно. Вредно е само за хора с вродена непоносимост към глутен – на тях пшеничните продукти им причиняват осезаем дискомфорт. Но пшеничното брашно може спокойно да се замести с брашно от други продукти, които да са много по-полезни за здравето ви. Няма да е зле да получавате от печивата си не само удоволствие, но и полезни вещества, нали?

Кокосово брашно



Получава се чрез изсушаване на твърдото съдържание на кокосовия орех и последвало смилане. Представлява мек и много ситен прах. Това брашно е много по-калорично от пшеничното, тъй като има високо съдържание на мазнини. Тези мазнини обаче са полезни! Освен това кокосовото брашно съдържа много белтъчини, фибри, желязо и калий, има антиоксидантно и противомикробно действие.

1 чаша кокосово брашно съдържа:

* 420 ккал. (калоричността на пшеничното брашно е около 350 ккал.);
* 17 гр. белтъчини;
* 26 гр. мазнини;
* 68 гр. въглехидрати;
* 50 гр. фибри;
* 44 % от необходимата дневна доза желязо;
* 36 % от необходимата дневна доза калий.

Кокосовото брашно има сладникав вкус, затова ще ви позволи да намалите количеството на захарта/подсладителите в рецептата, същото важи и за добавените в тестото мазнини. Освен това продуктът поема много течност, повече от всяко друго брашно. Не замествайте напълно пшеничното брашно с кокосово, достатъчно ще е да замените една четвърт от общото количество. На всяка четвъртинка чаша кокосово брашно е необходимо да добавите в тестото едно яйце, за да компенсирате количеството поета течност в сместа. Единственият недостатък на кокосовото брашно е високата му цена.

Бадемово брашно



Получава се чрез смилане на бланширани (белени) бадеми. Важно е да не го бъркате с бадемовия прах, в който сурови бадеми са смлени направо с ципата. Бадемовото брашно, също като кокосовото, не съдържа глутен, но пък е богато на магнезий, ненаситени омега-3 мазнини, растителни белтъчини и витамин Е (мощен антиоксидант). При това обаче продуктът е доста калоричен.

1 чаша бадемово брашно съдържа:

* 680 ккал.;
* 24 гр. белтъчини;
* 60 гр. мазнини;
* 24 гр. въглехидрати;
* 8 гр. фибри;
* 10 % от необходимата дневна доза калций;
* 12 % от необходимата дневна доза желязо;
* 16 % от необходимата дневна доза калий;
* 130 % от необходимата дневна доза магнезий;
* 200 % от необходимата дневна доза витамин Е.

Бадемовото брашно, както би могло да се очаква, има лек привкус на бадеми, но не се отличава от пшеничното от гледна точка на методи на приготвяне на тесто. Можете спокойно да правите от него бисквити, кифли, макарони и кексове, без да адаптирате рецептите за продукта. Отново основен недостатък е високата цена, освен това е добре да не прекалявате с консумацията заради високото съдържание на иначе полезни вещества. Всичко хубаво с мярка!

Брашно от киноа



Киноа на практика не е зърнена култура, а следователно не съдържа и глутен. Освен това е отличен източник на белтъчини, фибри, желязо и ненаситени мазнини и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Благодарение на тези си качества киноа спомага за забавяне на растежа на тумори и влияе добре на храносмилателната система.

1 чаша брашно от киноа съдържа:

* 400 ккал.;
* 16 гр. белтъчини;
* 4 гр. мазнини;
* 76 гр. въглехидрати;
* 12 гр. фибри;
* 66 % от необходимата дневна доза желязо;
* 8 % от необходимата дневна доза калий.

Брашното от киноа придава на печивата специфична структура – леко влажна и нежна. Обикновено с него се замества половината количество пшенично брашно, посочено в рецептата. Понякога брашното от киноа има лек горчив привкус – тогава се препоръчва да се препече за 5-10 минути на сух тиган. Продуктът е подходящ за приготвяне на палачинки, кексове, пици и сосове.

Брашно от елда

Брашното от елда също не съдържа глутен и има интересен специфичен вкус, познат на почитателите на макарони „соба“. Съдържа много фибри, белтъчини и различни микроелементи – манган, магнезий, мед, желязо и фосфор. Многобройни проучвания са доказали, че брашното от елда влияе благотворно на сърцето, тъй като регулира нивото на кръвната захар. Освен това се смята, че елдата има противоракови, противовъзпалителни и пробиотични свойства.

1 чаша брашно от елда съдържа:

* 400 ккал.;
* 8 гр. белтъчини;
* 4 гр. мазнини;
* 88 гр. въглехидрати;
* 12 гр. фибри;
* 34 % от необходимата дневна доза желязо;
* 68 % от необходимата дневна доза манган;
* 66 % от необходимата дневна доза магнезий;
* 146 % от необходимата дневна доза мед;
* 34 % от необходимата дневна доза фосфор.

За да получите интересен вкус и консистенция на печивата си, препоръчително е да ползвате брашно от елда и пълнозърнесто брашно в съотношение едно към едно. Продуктът е идеален за приготвяне на палачинки и квасен хляб.

Пълнозърнесто брашно



Това е сигурно най-простото и достъпно по цена брашно от списъка. То, разбира се, съдържа глутен, но е къде по-полезно от обикновеното бяло брашно. В бялото брашно липсват най-полезните части на пшеничните зърна – триците и зародишите. В пълнозърнестото брашно са смлени цели зърна, с всичките им белтъчини, фибри, витамини и минерали.

1 чаша пълнозърнесто брашно съдържа:

* 380 ккал.;
* 16 гр. белтъчини;
* 84 гр. въглехидрати;
* 16 гр. фибри;
* 22 % от необходимата дневна доза желязо;
* 10 % от необходимата дневна доза калий.

Пълнозърнестото брашно не бухва толкова добре, колкото бялото, затова обикновено се смесва в равни части с бяло брашно. Можете да приготвите от продукта, каквото поискате – от блатове за торта до хляб. Голям плюс на пълнозърнестото брашно е достъпната му цена.

Четете още: Джей Ло зашемети със секси тяло в червен бански