В годината на КОВИД 19 - ето кой и защо получи Нобеловата награда за медицина

Харви Олтър, Майкъл Хоутън и Чарлз Райс спечелиха Нобелова награда за физиология или медицина, съобщава БТА. Те получават престижното отличие заради откриването на вируса на хепатит C.

Хoутън и Райс са направили открития, които са довели до установяването на нов вирус - вирусен хепатит C.

Проучванията на Олтър показват, че неизвестен вирус е честа причина за хроничен хепатит. Майкъл Хoутън е използвал неизпробвана стратегия за изолиране на генома на новия вирус, който е наречен вирусен хепатит C. Райс пък е предоставил окончателни доказателства, които показват, че вирусът на хепатит C сам по себе си може да причини хепатит.

За първи път в историята вирусът на хепатит C може да бъде лекуван. Откритията на тазгодишните нобелови лауреати разкриват причината за случаите на хроничен хепатит и позволяват създаването на нови кръвни тестове и лекарства, които спасяват живота на милиона хора.

Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина си поделиха американците Уилям Кейлин-младши и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за "откритията им как клетките възприемат и се адаптират към наличността на кислород". Тримата учени са изследвали хипоксията - недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм.

От 1901 година до 2019 г. са присъдени 110 нобелови награди в областта на медицината. Отличени са повече от 200 учени. В това число - 12 жени, шест от тях през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

С връчването на Нобеловата награда за медицина започна ежегодната нобелова седмица. Нобеловите награди за физика, химия, литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно във вторник, сряда, четвъртък, петък и понеделник.