Автор
Веселина Петрова

Когато дънките пак не ти стават - едно копче разлика, или защо подутият корем може да бъде опасен за здравето ни

Много хора днес страдат от подут корем. Но освен че причинява неудобство, това неприятно състояние може да бъде и знак за сериозен здравословен проблем. Затова тук ще разгледаме какви са причините за него и как можете да се справите с проблема. Защото решение има!

Причините могат да бъдат различни.

Една от най-честите се крие в консумацията на определен вид продукти, които предизвикват газове. Всъщност образуването на газове в процеса на храносмилане е нормално явление. Проблем обаче се появява, когато отделените газове надминат нормалното количество, което е около 500 мл. Обикновено това се случва, когато сме яли зеле, бобови, ряпа, лук, артишок, ябълки, грозде, шоколад или сме пили повечко кафе, млечно-кисели или газирани напитки.

При някои хора се наблюдава непоносимост към някои храни. Най-честата е към млечните продукти, в които се съдържа лактоза.

Друга причина за подуване на корема е физическата непроходимост на червата, натрупването на газове, заради полипи или по-сериозни образувания. Това може да бъде проверено само при съотвения преглед при специалист, в случая – гастроентеролог.

До подуване на корема може да се стигне и след преживян стрес или ако имате проблем с нервите. В този случай йога е достатъчно добро решение. Добре е да потърсите и консултация с психолог.

И не на последно място, понякога причина за неприятния проблем са някои лекарства, които дразнят слизестата обвивка на стомаха. Консултирайте се с личния си лекар, за да уточните замяната им с по-подходящи медикаменти, които няма да имат подобен страничен ефект.

Какво е решението?

Добре е да посетите лекар, за да ви направи някои основни изследвания. Понякога подутият корем е симптом за наистина сериозни заболявания. Особено, ако освен подуването, усещате обща слабост, загуба на апетит, болки, ако урината ви е по-тъмна на цвят или в нея има и кръв, ако имате диария, загуба на тегло, задължително се консултирайте със специалист! Не подценявайте състоянието си.

Разбира се, най-лесно е да изключите от менюто си храните, които предизвикват подуване, съветват лекарите.
Намалете порциите - хапвайте често и по малко. Дъвчете добре. По възможност се хранете без да говорите, за да избегнете влизането на въздух. И използвайте по-малко сол, когато готвите у дома.


Добре е да започнете да се движите повече и по-често, така ще подобрите храносмилането.
Намалете по възможност стреса.
Често специалистите съветват да намалим и теглото, в рамките на здравословното, разбира се.

Добрата новина е, че можете успешно да се справите с проблема, разчитайки и на натурални продукти. Например, Colilen IBS на Aboca, който е със 100% натурален произход. Препоръчва се за справяне със синдрома на раздразненото черво, който пък води до подуване на корема, болка и нарушена функция на храносмилателната система.

Чрез защитния си механизъм Colilen IBS постепенно намалява чревните нарушения, а действието му е гарантирано от патентования молекулен комплекс ActiMucin, съставен от полизахариди (от алое вера), полифеноли (от лайка и маточина) и смоли (от тамян). Комплексът ActiMucin всъщност взаимодейства с повърхността на чревната лигавица като образува защитен филм, предпазващ я от контакт с дразнещите вещества.
Според степента на проблема, се препоръчва Colilen IBS да се използва от 2 до 6 седмици.

(в материала има продуктово позициониране)