Автор
Емил Янчев

Исторически Страдивариус пристига в България

Исторически музикален инструмент ще звучи в Зала "България". На виолончело, създадено през 1730 г. от знаменития майстор Антонио Страдивариус, ще свири изгряващата френско-белгийска звезда Камий Тома. С този инструмент тя ще изпълни концерт на Роберт Шуман под ръководството на маестро Найден Тодоров на 15 октомври.

Виолончелото, с което ще свири, е дадено на Тома за период от една година от музикалната фондация "Нипон". То е минало през ръцете на някои от най-талантливите изпълнители на 19-ти и 20-и век. През 1934 г. е продадено на Емануел Фойерман, който го използва за много концерти и записи.

След това става известно като виолончелото “Фойерман”.



"Това е едно от най-красивите виолончела в света. За мен е голяма гордост и съм благодарна, че имам възможност да свиря на него. По време на изолацията бях сама с този инструмент и никой не можеше да му се наслаждава освен съседите ми", споделя Камий.

"Трудно ми е да опиша усещането да свириш с него. Магическо е. Това виолончело сякаш има душа. Звукът е изключително чист и дълбок, силен, но мек. Виолончелото е много красиво, то е произведение на изкуството. Когато свиря на него, сякаш чувам всички велики музиканти, които са го държали в ръцете си", допълва тя.



Преди три година Камий Тома стана първият виолончелист от повече от 40 години, който подписва ексклузивен договор с лейбъла на Deutsche Grammophon. Сред наградите, с които е отличена, е тази за изгряваща звезда на френските Victoires de la musique classique през 2014 г. Същата година е обявена за талант на годината от на Европейския съюз за радио и телевизия.