Автор
Woman.bg

Ето я книгата, която Луис Карол пише преди "Алиса в огледалния свят"

Нова и малко необичайна книга за деца излезе наскоро у нас. „Фантасмагория“ е сатирична поема от Луис Карол, отпечатана за първи път през 1869 г. непосредствено преди да излезе „Алиса в огледалния свят“. Заглавието той заема от магическия фенер на илюзиониста Етиен-Гаспар Робъртсън, чиито представления са много популярни в Англия през 19 век. Разделена е на песни (cantos), което е характерно за дълги, сериозни произведения. Сюжетът на книгата на издателство PIBOOKS от Врана е простичък. Един малък призрак посещава къщата на някой си мистър Тибс.

Срещата им, може да се каже, е съдбовна. Лекотата, с която Луис Карол използва думите в многобройните им значения, е присъща само на човек, който е приел играта като най-високо занимание на ума. Със същата лекота си служат и преводачката Теменуга Маринова и художничката Теменуга Станчева, на която дължим необикновените черно-бели рисунки в книгата. „Фантасмагория“ не е точно гротеска. Тя по-скоро обезсмисля всички проявления на страха – от смразяващата среща с призраци до ужаса, че си нарушил обществените правила. Всъщност не се знае кое от двете има по-драматични последици за едно самотно човешко същество, което живее под наем в скромен дом.


Математическият ум на Карол е озадачен от лицемерието в социалните отношения, където 2+5 прави 4, а 5+2 е 6. В крайна сметка абсурдът на образователната система, която копира правната, инфантилният, манипулативен характер на политическите игри, лишените от емпатия философски идеи и строгата съсловна йерархия вече дори не са забавни, а се сриват до обикновена глупост.
Верен на фактите и на логиката, Карол описва нещата такива каквито са в действителност. Ако вие смятате, че това е невероятно, сякаш ни казва той, се запитайте дали всъщност не са ви принудили да участвате в нечия фантасмагория.

Четете още: Джак Керуак: По-добре е да спиш в неудобно легло свободен, отколкото в удобно несвободен