Ново откритие: Антителата не ни предпазват от Ковид-19

Откакто светът разпозна новия коронавирус като смъртна заплаха, медицината денонощно търси лек срещу него. "Здрав имунитет" вече не е просто словосъчетание, а две думи, за които мислим всеки ден. Пием витамини, движим се, храним се здравословно и правим всичко, за което сме чували, че може да заздрави имунната ни система. Защото имайки здрав имунитет, ние можем да се предпазим от вируса или дори и да се заразим, да изкараме болестта по-леко.

От месеци насам се говори и усилено за тези, които вече са се излекували от Ковид-19 и по-специално за антителата, които са изградили. Има много спорове по темата дали тези хора вече имат имунитет срещу вируса и наистина ли, щом веднъж са го прекарали, вече няма опасност за тях.

Според някои антителата предпазват, но според други на тях не може да разчита толкова много. Къде е истината?

Изследване на Империал Колидж Лондон сочи, че много нисък от хората имат имунитет срещу Ковид-19. Също така и че антителата се разпадат много бързо след възстановяването на заразения. Те могат да осигурят защита срещу вируса, но само за няколко месеца. Антителата изчезват най-бързо при тези, които са минали през коронавируса безсимптомно. Другият фактор е възрастта - при по-старите хора, антителата спадат по-бързо.

Учените от Империал Колидж са категорични, че ще е необходимо повече от 50-60% от населението на Великобритания да се зарази, за да се добие стаден имунитет. А към момента той е недостижим и не би могло, която и да е държава, да разчита на него като ефективно средство срещу Ковид-19.

Те добавят, че дори и тези, които вече са прекарали инфекцията и се водят здрави, трябва да продължат да спазват мерките за сигурност - дистанция, хигиена и носене на маски.

Четете още: Тази българка с Ковид-19 отстъпи си тръгна от болницата, за да настанят на леглото ѝ по-болен