Автор
Кристина Кирова

Д-р Янчо Делчев: Роботизираната хирургия е висшият пилотаж в медицината

С всеки изминал ден светът на медицината бележи напредък и заедно с развитието на технологиите, достига нови върхове. Днес дори съществува и понятието „роботизирана хирургия“. Нещо, за което до съвсем скоро човечеството можеше само да мечтае.

Тя е едно от чудесата на медицината и технологиите, което носи невероятни ползи за лекаря и за пациента. Днес разговаряваме с д-р Янчо Делчев, началник на гинекологично отделение в болница „Доверие“, за робота Da Vinci, с който се извършват успешно интервенции и в България. Д-р Делчев има богат опит в сферата на роботизираната хирургия, който датира още от 2014 г., когато е закупен вторият робот Da Vinci в България. Той е сред първите, започнали да практикуват роботизирана хирургия в София, а зад гърба си вече има над 1200 операции с този метод.



Д-р Делчев е категоричен, че оперирането с робот е висшият пилотаж в медицината и разполага с огромни предимства – бързо възстановяване, по-малка травма за пациента и по-добър ефект от операцията. Какви са останалите ползи от роботизираната хирургия, какви невероятни случаи е имал д-р Делчев в практиката си и как може пациент да получи лечение с робота Da Vinci, вижте в ексклузивното ни интервю по-горе.

(в материала има продуктово позициониране)