Автор
Ева Лъчезарова

Подутото коремче: диагнозата на съвременния човек, или как да се справим с него

Подутото коремче е толкова често срещан проблем, че повечето от нас започват да го смятат за нормално и спират да му обръщат внимание. До голяма степен то се е превърнало в диагнозата на съвременния човек, но всъщност можем да се справим с него лесно и бързо, при това само в четири стъпки.

1. Разберете кои са проблемните храни

Една от най-важните стъпки е да установите, кои са храните, които предизвикват подутото коремче. Организмът на всеки човек е индивидуален и тук няма точна рецепта, но специалистите са установили, че най-често проблеми създават хлебните изделия, млечните продукти и понякога месото. Достатъчно е да спрете приема на всяка една от групите продукти за известно време и да наблюдавате как се чувствате. Признаците, че сте открили проблемната храна са по-малко подут корем, повече енергия и по-редовни изхождания с нормална консистенция.

2. Спрете да приемате тези храни

В зависимост от сериозността на проблема е важно да прекратите приема на проблемните храни. При някои хора е достатъчно да избягват съответната хранителна група за няколко месеца, други трябва да се откажат от тях доживот. Тук отново важи важното правило да слушате и наблюдавате организма си, той най-добре ще ви каже коя стратегия да изберете.



3. Дайте на организма си това, от което се нуждае

Започнете да се храните осъзнато и бавно. Това е от изключителна важност за справяне с подутото коремче и за максималното усвояване на хранителните вещества от организма. Съставете си меню за седмицата и напазарувайте необходимите продукти наведнъж. Така ще избегнете опасността да си вземете баничка набързо, просто защото нямате нищо в хладилника. Този вариант освен много удобен, е и по-бюджетен. Заложете на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, качествено месо и риба и разбира се яйца. Добра идея е да включите в менюто си ферментирали продукти като кисело мляко, кефир и туршия.

Избягвайте силно преработените продукти и тези с високо съдържание на захар и фруктозен сироп, не забравяйте да четете етикетите на храните, които купувате, ако те са пакетирани. Всякакви оцветители, консерванти и подобрители биха могли да върнат подутото коремче обратно.



4. Включете в режима си натурална хранителна добавка



В борбата с подутото коремче бихте могли да включите и силата на природата, която е събрана в Colilen IBS на италианската фармацевтична компания Aboca. Продуктът се препоръчва за справяне със синдрома на раздразненото черво, който пък води до подуване на корема, болка и нарушена функция на храносмилателната система. Colilen IBS е от изцяло натурални съставки и действа благодарение на патентования молекулен комплекс ActiMucin, съставен от полизахариди (от алое вера), полифеноли (от лайка и маточина) и смоли (от тамян).Продуктът взаимодейства с повърхността на чревната лигавица и образува защитен филм, който я предпазва от контакт с дразнещите вещества. Според степента на проблема, се препоръчва Colilen IBS да се използва от 2 до 6 седмици и се предлага в удобна опаковка от 60 броя капсули.

(в материала има продуктово позициониране)