Въпреки че специалистите смятат, че маските са един от най-препоръчителните елементи при предпазване от коронавирус, някои хора предпочитат да заложат на пластмасови шлемове, защото ги смятат за по-удобни.

Лекарите обаче са на мнение, че този тип шлемове не предлагат достатъчна защита от коронавирус и препоръчват те да се използват в комбинация с маска.

По всичко личи, че основният начин за разпространение на ковид-19 е по въздушно-капков път. Шлемовете са чудесен вариант, когато искаме да предотвратим навлизането на капки в носа, устата и очите, които са основните “вратички” на вируса към организма ни. Въпреки че предлагат някакакъв вид бариера срещу тях, все пак остава възможността капки, съдържащи вируса, да бъдат вдишани през отворените части на пластмасовия визьор. Именно поради тази причина лекарите съветват шлемовете да бъдат употребявани в комбинация с маски, които да покриват носа и устата.



Скорошно проучване, при което учените симулирали кашлица и кихане, показва че шлемовете се справят с първоначалния приток на капки, но въпреки това някои от тях успяват да “заобиколят” визьора и да се разпространят на по-голямо пространство.



Поради тази причина учените разграничили три правила при употребата на шлемове:

1. Винаги носете шлем в комбинация с маска
2. Уверете се, че сте го поставили правилно
3. Почиствайте и дезинфекцирайте шлема си след всяка употреба