Автор
Ева Лъчезарова

Чувствате постоянна умора? Ето как да се справите с нея!

Настоящата година остави сериозен отпечатък върху психиката и здравето на милиони хора по света. Непрекъснатият стрес, лоши новини и несигурност много често водят до цялостно усещане за умора и отпадналост. Голям процент от хората обаче смятат, че това е напълно нормално, а всъщност подобен тип състояние изисква навременни мерки. Специалистите споделят, че общата умора не зависи от конкретен орган, тя всъщност представлява нарушен баланс между натоварване и реакция на организма и затова изисква специфични грижи, за които ще ви разкажем в няколко лесни стъпки.

1. Следете съня си

Качеството и количеството сън, което получавате, е от изключителна важност за нивата на енергия, които имате. Истината е, че за някои хора са достатъчни 7 часа сън, а други “функционират” най-добре с над 9 часа. Добра идея е в продължение на седмица да си записвате в дневник колко часа сте спали и как сте се чувствали след това през деня, така ще установите кой е оптималният вариант за вашето тяло.



2. Погрижете се за менюто си

В стресови ситуации сме склонни по-често да посягаме към тестени и сладки храни, освен това те най-често са и по-удобни и бързи, когато просто не ни остава време да си приготвим нещо здравословно. За да се справите с този проблем и да доставите на тялото си оптимално количество нутриенти, планирайте менюто си поне няколко дни напред. Направете си списък с продуктите преди да отидете до магазина, пригответе предварително ястията си за следващия ден и разпишете менюто си на лист хартия, за да знаете какво ви очаква през следващия ден.



3. Раздвижете се

Ние, хората, не получаваме енергия, а я генерираме, именно поради тази причина само чрез малко раздвижване можете да се справите с чувстово на умора и отпадналост. Голяма част от нас прекарват дълго време в седнало положение, а ключът тук е да се раздвижвате на всеки няколко часа - направете 50 клека, разтегнете се. Тук важно условие е да си сложите таймер на телефона, който да ви напомня на всеки два часа да станете и да се раздвижите. Ако имате възможност да се разходите на слънце в обедната почивка например, това също е чудесен вариант.

4. Следете нивата си на стрес

Стресът буквално изсмуква енергията от телата ни и поддържа нивата на стресовите хормони изключително високи. Вместо да прибегнете до кофеин или сладко, по-добрият вариант е да следите нивата на стрес в организма си и да отделяте време в ежедневието си, за да го контролирате. Това става по няколко много лесни начина: с дихателни упражнения, медитация, йога, масаж или дори хоби като готвене, шиене и градинарство. Открийте най-подходящия начин за разтоварване за вас самите и го практикувайте поне за 5-10 минути на ден.

5. Подберете правилната хранителна добавка



Natura Mix Advanced, на италианската фармацевтична компания Aboca, е създаден специално за справяне със симптомите на умората. Съставките в продукта действат цялостно на организма като: поддържат основните клетъчни функции, подкрепят функционирането на сърцето, черния дроб, нервната и имунна система. Natura Mix Advanced може да се използва при периоди на изтощение, възстановяване след боледуване, в съчетание с фармакологично лечение по време или след терапията. Продуктът съдържа стотици вещества и по-специално липиди (включително 10-хидроксидеценова киселина), витамини, антоцианини, други флавоноиди, минерали и аминокиселини, естествено съдържащи се в пчелното млечице, ацерола и Cyanidin-3. Cyanidin-3 е уникален микс от концентрирани червени плодове (боровинка, черен бъз, къпина), разработен от Aboca за повишаване съдържанието на антоцианини (титрирани като Cyanidin-3 глюкозид 0,4%) Цианидинът има силно антиоксидантно действие и подпомага естествената защита на организма. Благодарение на витамин C, присъстващ в екстракта от ацерола, продуктът подпомага нормалната функция на имунната система.

Natura Mix Advanced съдържа само фракционирани молекулни комплекси от естествени вещества, без никакви синтетични вещества, консерванти, ароматизанти, без оцветители във формулата и производствените процеси.

Препоръчва се да се приема по 1 саше дневно, за предпочитане сутрин, при деца под 6 години и по 2 сашета дневно при деца над 6 години и възрастни. Съдържанието на сашето може да се разтвори направо в устата или да се приема разтворено във вода, плодов сок или кисело мляко.