Автор
Ева Лъчезарова

Празниците - перфектното време за преяждане

Трябва да си признаем - този декември е огромно предизвикателство, по време на което ежедневието се превърна в истински маратон по преяждане. Прекарваме повече време у дома, навън е студено, умовете ни имат нужда от някакъв вид утеха, която често откриваме в кифличка, филийка с хляб или в парче от любимия кекс. Системното преяждане обаче води до тежест в стомаха, до киселини и цялостно усещане за неразположение.

Затова подбрахме за вас няколко практични съвета, които ще ви предпазят от преяждане и ще ви помогнат да се справите с неприятните симптоми.

Правилото 90 към 10

Празничните дни са капан за нездравословно хапване, тъй като голям процент от нещата, които ни се хапват през студените месеци, са доста тежки, мазни или пък съдържат голямо количество глутен. Затова през декември си обещайте да следвате правилото “90 към 10”- идеята му е да се храните здравословно в 90% от времето и да се отдавате на сладки изкушения в 10 % от случаите.

Задавайте си въпроси

Тренирайте ума си да си задавате въпроси, преди да посегнете към дадена храна, така ще установите дали наистина сте гладни, или причината, за да похапнете, е съвсем друга. Гладна ли съм наистина? Жадна ли съм? Скучно ли ми е? Или пък имам нужда от утеха? В такъв тип ситуации можете да замените курабийката с топъл чай, да си пуснете интересен филм или просто да прегърнете любим човек.



Хранете се осъзнато

Често се случва да погълнем невъобразимо количество храна, без да се усетим. Особено ако междувременно гледаме телевизия или сърфираме в социалните мрежи. Затова нашият съвет е да си отделите специално време само за хранене три пъти дневно - на закуска, обяд и вечеря. По този начин ще изпитате истинска наслада от храната, ще усетите момента, в който сте се нахранили, а това е сигурна предпоставка, за да не преядете излишно.

Пригответе си здравословни снаксове за похапване

Въпреки че прекарваме повече време у дома, ежедневието ни все още е натоварено с множество задачи и често прибягваме до нездравословни и пакетирани храни за междинни похапвания - просто защото е по-лесно и нямаме време. Нашият съвет тук е да си нарежете предварително плодове и зеленчуци, за да прибегнете до тях при нужда. Друг чудесен вариант е да си направите различни дипове, богати на протеини като хумус, дип от червена леща или боб, които да ви очакват в хладилника.



Ако пък често ви се случва да имате киселини, с които ви е трудно да се справите, опитайте със следните идеи:

- Нека последното ви хранене за деня да бъде поне 3 часа преди лягане. По този начин ще дадете достатъчно време на стомаха си да преработи цялата храна, която сте погълнали, преди да си легнете, като по този начин минимализирате риска от киселинен рефлукс.

- Избягвайте притискане в областта на стомаха, както и тесните дрехи, стегнатите колани и чорапогащници.

- Избягвайте храни и напитки, които биха могли да засилят киселините в стомаха. Сред тях са: пържените храни, цитрусовите плодове, доматите, шоколадът, пикантните храни и напитките съдържащи кофеин и мента.

И не на последно място: обърнете се за решение към природата. NeoBianacid на италианската фармацевтична компания Aboca е продукт от изцяло растителен произход, който идва на помощ при парене, киселини и болки в стомаха. Той образува тънък филм с бариерен ефект по лигавицата, като по този начин я предпазва от контакт със стомашните сокове и дразнещите съставки. NeoBianacid съдържа Poliprotect, получен от Aloe Vera, Malva sylvestris и Althaea officinalis и е обогатен с естествени минерали.


В случай на гастроезофагеален рефлукс се препоръчва прием на една таблетка след основните хранения и една преди лягане. А при парене и тежест, свързани със затруднено храносмилане, е достатъчна една таблетка след хранене. Продуктът може да се приема и от деца над 6-годишна възраст за продължителни периоди от време. НеоБианацид не съдържа глутен и е 100% натурален.

(в материала има продуктово позициониране)