Автор
Веселина Петрова

Ето кой е най-добрият приятел на запушения нос

Запушеният нос е сред най-честите оплаквания на градския човек през зимата. Той е следствие от лошия въздух, който дишаме навън, от сухия въздух у дома, както и от многото вируси, на които сме подложени.

Разбира се, решение винаги има.



Първото нещо, което трябва да направите, ако ви се появи хрема, е да проветрявате по-често дома си. Свежият въздух ни спасява от прекалено изсушаване, което се дължи на отоплителните уреди. Можете да се снабдите и със специален уред, който пречиства въздуха у дома, овлажнява го и го йонизира.

Редовното почистване на прахта също ще свърши добра работа. Прахолякът често причинява алергии. Затова по-често правете мокро почистване. Аз лично бих ви препоръчала парочистачката. Освен че премахва идеално прахта, тя върши чудесна работа и срещу акарите.



Ако имате климатик, почиствайте редовно филтъра му.

Когато излизате навън, слагайте пред устата шал.
Той ще спре малките фини частици, които иначе влизат в носа и дразнят лигавиците.

И дишайте. През носа. Не през устата. Понякога забравяме да го правим. Но вместо да облекчим носа, тъкмо обратното - влошаваме ситуацията.

Ако се налага да издухате носа, направете го изключително внимателно. „Запушеният нос по време на настинка не се дължи на натрупване на секрети, а на предизвикани от инфекция подуване и възпаление на кръвоносните съдове в носните дихателни пътища”, обяснява д-р Ал Айоби, специалист по уши, нос и гърло в болница в Лондон, цитиран от „Дейли мейл”. Според експертите, принудителното издухване на носа може да активира инфекция на синусите, както и вторични вирусни заболявания. Ако все пак ви се наложи да духате, направете го много нежно, ноздра след ноздра.



Имайте предвид, че според много специалисти, носните кърпи от плат са в пъти по-добри от хартиените. На пръв поглед хартиените са по-удобни – духате и хвърляте. Но се оказва, че за производството на хартиените носни кърпи често се използват различни химикали, които от една страна могат да бъдат токсични, а от друга могат да доведат до алергична реакция при хората с отслабен имунитет. Затова най-добре се снабдете с няколко традиционни кърпички от плат, които редовно изпирайте и гладете добре.

И на последно място – но не по важност, задължително се снабдете със спрей за нос. Той играе важна роля в борбата със запушения нос. Каква точно ли? Втечнява мукуса, като подпомага неговото отстраняване, образува мукоадхезивен слой с бариерен ефект, за да предпази лигавицата от контакт с външни агенти (вируси, бактерии, пушек, смог, полени, прах и т.н. Фитоназал 2 Act спрей, например, има изключително щадяща формула, обогатена с етеричните масла, които дават приятното усещане за свежест.

Препоръчва се в случаи на конгестия и раздразнена назална лигавица при грипни симптоми, настинка, алергични ринити и остри или хронични синузити. Продуктът е изцяло на растителна и е много ефикасен, благодарение на изключителните свойства на натуралния активен комплекс ActiFilm. Подходящ е за възрастни и деца над 3 години.

(в материала има продуктово позициониране)