Обратното броене до празниците започна, а лудата година, която изпращаме, ни кара да ги чакаме като бонус пътешествие без маска до любим остров. Епидемичните мерки стесниха опциите ни за гореща парти точка до дневната у дома и точно това налага повече от всякога да се постараем храната на масата ни да блесне не само в Instagram, но и в очите на камерния ни състав от гости. Никой не иска да запомни тази Коледа с корона, с аромата на прегорели чушки, или с вакуумирани сладки в тарелка от магазина, защото не ви е стигнало времето да изпечете тиквеник. Шеф Васил Апостолов от ресторанти MyChoice дава 9 стъпки, с които да заобиколим капаните в кухнята за Коледа.

1. Придържайте се към основните правила „Не пазарувам в последния момент“ и „Имам ясна визия какво ще приготвя“. Последното включва изготвен списък с продукти, който ще ви улесни максимално в магазина.

2. Планирайте адекватно времето си. Опитът от минали години ви е научил, че менюто за Бъдни вечер изисква цял ден робство в кухнята, така че се заредете с търпение. Започнете така, че всичко да бъде готово един час преди вечерята (с изключение на питката, тя е добре да съблазни гостите с аромата си до 10-15 минути преди сядане на масата). Едно от основните ястия е бобът, затова е задължително да се накисне от предишният ден, а при варенето да се смени водата поне два пъти. Не слагайте сол преди да е омекнал.

3. Брашното за питката е добре да се пресее, за да се разбият бучките и да се вкара въздух - това също е добре да се направи поне с две повторения.

4. За Бъдни вечер броя на ястията е по-голям от обичайните и, с риск да се почувствате като шесторъкият Шива зад печката, е добре всичко да е под непрекъснато наблюдение.

5. Месото не бива да преспива в маринатата. За телешко и свинско месо здравословния престой за овкусяване е до 2-3 часа, а за пилешко до час.

6. Оставете месото да почива. Преди да го заредите за печене е добре да се отпусне на стайна температура за около час. Ако играете на едро с плешка, пуйка, джолан или друго, наблюдавайте през около 40 минути какво се случва във фурната. Препоръчително е да се пече под фолио с малко вода, като по този начин задушавате и печете едновременно, а опасността да поднесете месото прегоряло от вън и сурово отвътре е по-мака.

7. Ако печете без фолио, поставете месото в силно загрята фурна 230-250*С до лек загар (постига се ефекта на „запечатване“, естествените сокове оставят в месото), а после намалете на 150-160*С и печете до готовност. Когато е готово, според вашите предпочитания, е добре да го оставите да отпочине за около 30 минути на стайна температура.

8. Опитайте зелевото листо, преди да свиете сармите. Ако то е прекалено солено, измийте го с вода, и след това заредете плънката.

9. Тиквата за баницата – за предпочитане сурова. Ясно е, че тиквата се смесва със захар, канела и орехи, но ако я настържете сурова, ще спестите време и ще подарите на близките си ароматно и сочно бижу, чиито вкус ще има по-силен „Уау“-ефект от късметчетата ви.