Планината реши да не ги допусне: Петимата алпинисти, които останаха завинаги на K2

Въпреки че Свирепата планина, както е известен K2, през този сезон позволи да бъде изкачена в зимни условия за първи път, тя взе живота на двама алпинисти, а още трима продължават да са в неизвестност. За съжаление Сержи Минготе и Атанас Скатов останаха завинаги в планината, а трима техни колеги исландецът Джон Снори, чилиецът Хуан Пабло Мор и пакистанецът Али Садпара все още са в неизвестност. Синът на Садпара се отказа от мисията и в момента се намира в Лагер 1 на около 6000 метра височина.

K2 е вторият по смъртоностност връх в света и е известен сред алпинистите като “Свирепата планина, която иска да те убие”. Какво точно се е случило и защо вероятно ще се изясни през следващите седмици, но нека видим кои са хората, които с риск за живота си се опитаха да бъдат сред първите, покорили K2 в зимни условия.

“Днес 16.01.2021г. е един исторически ден за алпинизма, който ще се говори дълго време.. Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги поздравявам ! Радвам се, че точно те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно вярвам, че и ние ще имаме шанс и добро време през идните дни. Невероятно труден връх, който често няма изкачвания дори през летния сезон. Браво, момчета ! Гордеем се с вас!”, това написа д-р Атанас Скатов в профила си във фейсбук.

Голямата радост от успеха днес ,много бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моя голям приятел, мотиватор и...

Posted by Dr. Atanas Skatov on Saturday, January 16, 2021

Малко по-късно стана ясно, че историческото постижение е взело и жертва.

“Голямата радост от успеха днес ,много бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моя голям приятел, мотиватор и най-добрия алпинист, който познавам, Серджи Мингота.

Серджи падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрия атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високи постижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив.Заедно изкачихме върховете Г2 и Даулагири през 2019г.Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция.

Изказвам моите искрени съболезнования към близките и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти.
Той ще е винаги в сърцата ни!

Липсваш ни силно!”, написа отново Атанас Скатов в профила си.

Сержи Минготе

Испанецът бе първата жертва, която K2 взе тази година, той загина при слизане към базовия лагер. Минготе има богат опит като алпинист и е изкачил 7 от осемхилядниците без допълнителен кислород: Манаслу, K2, Броуд Пик, Нанга Парбат, Лхотце, Гашербрум II, Дхаулагири. Той се е изкачвал два пъти и на Еверест.

Сегашната мисия за изкачване на K2 бе част от желанието му да изкачи всички осемхилядници без кислород в разстояние от 1000 дни. Проектът му обаче бе забавен от пандемичната обстановка в световен мащаб.

Извън кариерата си на алпинист Минготе бе изключително добре физически подготвен. Той участваше в надпревари като айрън мен и ултра мен, преплувал е Гибралтарския проток, прекосявал е пустините Сахара и Гоби, а през 2020-а измина 7000 км в Европа с колело.

Освен това алпинистът е бил кмет на град в Каталония.

Минготе загина на 49 години.

Атанас Скатов

Десетина дни преди края на 2020 г. Атанас Скатов замина за Пакистан, където участва в първото в историята зимно изкачване на връх К2. „Започва едно много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 м. определено е много сериозно предизвикателство. Изключително съм щастлив, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина“, сподели тогава българинът. До януари тази година К2 не бе изкачван през зимните месеци.

Оптимизъм, позитивно настроение и надежда съпътстваха алпиниста по време на цялата експедиция. Смело се изправи пред огромното предизвикателство с открито сърце. А зимно изкачване на К2 определено е едно от най-трудните препятствия, пред които човек може да се изправи. „Колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“, бяха думите на Атанас Скатов в началото на мисията.

Честит Имен Ден на всички празнуващи! Желая здраве, щастие, любов, весело настроение и вътрешно спокойствие на всички Адаши и Адашки! Сърдечни поздрави от базов лагер на К2, скъпи приятели! Наздраве!

Posted by Dr. Atanas Skatov on Monday, January 18, 2021

След смъртта на Сержи Минготе Скатов заяви: “Много неща се насъбраха и е естествено да се замисля“но запази надежда за изпълнение на целта.

Прогнозата за по-добро време на 4 и 5 февруари и отварянето на къс прозорец донесе последен шанс за атака на върха. „Бог напред и ние след него! Заедно напред и нагоре, скъпи приятели! Благодаря сърдечно на всички за подкрепата“, написа Атанас във „Фейсбук“ и въпреки големия риск тръгна към К2. Все още не е напълно изяснено каква е причината за смъртта му, но по последни данни най-вероятно се касае за твърде голяма умора, която не му е позволила да премине от едно въже на друго.

Атанас Скатов е първият веган, изкачил Еверест. Като своя лична мисия възприема популяризирането на здравословния начин на живот. Завършил е Аграрен университет Пловдив през 2001 г. като магистър по растителна защита.

До 2010 г., когато е на 32 г., Скатов не е бил запален планинар, а след няколко похода в България решава да отдаде остатъка от живота си на алпинизма.Той става веган през 2012 г., от когато е и активен алпинист и започва да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове в света. До осъществяване на мечтата за Хималайската корона му оставаха 4 осемхилядника - върховете К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

За по-малко от 7 години той изкачва 10 осемхилядника, един от тях без допълнителен кислород, три без личен шерпа. Връх Еверест Скатов дори изкачва два пъти по различни маршрути. Самостоятелно и без кислород стъпва на Чо Ою, а без шерпи стига до Гашербрум I и Гашербрум II. Атанас Скатов е първият веган, покорил освен Еверест, върхове като Аконкагуа, Анапурна 1 и Лхотце. Той е и първият българин, изкачил седемте континентални първенци, което прави през 2017 г.

През 2019 г. Скатов изкачи четири от най-високите върхове на планетата, като четвъртият бе връх Дхаулагири в Непал и така подобри личния си рекорд, който бе три осемхилядника в една година.

Атанас Скатов загуби живота си на 42 години.

Много се радвам, че моите приятели Джон Снори и Али Садпара се върнаха живи и здрави на базов лагер. Те пробваха атака...

Posted by Dr. Atanas Skatov on Tuesday, January 26, 2021


Али Садпара

Али Садпара е най-известното име сред петимата алпинисти. Той изчезна в петък, заедно с Джон Снори и Хуан Пабло Мор, но според сина му Саджид, който също е алпинист, вероятността тримата да са оцелели в толкова тежки условия е почти нулева.

Миналата седмица Садпара отпразнува 46-ия си рожеден ден в един от базовите лагери, заедно със сина си.

Въпреки че официално е нает от Джон Снори, Садпара всъщност е един от най-силните алпинисти в световен мащаб. Пакистанецът е имал доста тежък живот, изпълнен с изпитания. 8 от неговите общо 11 братя и сестри са починали по време на раждането си или като деца. Това е нещо често срещано в родния град на Садпара в Пакистан, където много деца губят живота си заради различни болести. Поради тази причина майката на Али Садпара решила да го кърми до 6 годишна възраст, за да се опита да му даде най-добрият шанс да оцелее в условията, в които семейството е живеело.


Садпара прекарва детството си, изучавайки местните върхове, след това става шерпа и носи тежки товари до базовите лагери на някои от осемхилядниците. След като почти загива по време на мисия с пакистанската армия в конфликтна зона, той решава да смени фокуса си и се отдава на алпинизма.

Между 2006 и 2015 г. Садпара изкачва Гашербрум II, Нанга Парбат и Гашербрум I. През 2016 е част от първата успешна експедиция за изкачването на Нанга Парабат в зимни условия.

Между 2016 и 2021 г. той изкачва Броуд Пик, K2, Лхотце, Макалу и Манаслу.

Садпара е герой за множество хора в родния си Пакистан. По ирония на съдбата само преди 10 дни правителството на Пакистан му разреши да изкачи останалите осемхилядници сам, освобождавайки го от задължението да служи на други за първи път в кариерата му.

Хуан Пабло Мор

Чилиецът Хуан Пабло Мор е на 33 години и има три деца. Той започва да се катери на 17 години, преди да стане архитект. Първата му среща с високите планини е през 2017 година, когато изкачва Анапурна. След това той изкачва Манаслу през 2018 и 2019 г., а само за 6 дни успява да се качи на Лхотце и Еверест без допълнителен кислород. Съща есен той става първият чилиец изкачил Дхаулагири без кислород и помощ от шерпи.

View post on Instagram
 


Джон Снори

Исландецът Джон Снори е на 47 години и има шест деца. Той има интерес към планинските походи от малък и ги възприема като начин да тества физическите си лимити. Снори започва кариерата си на алпинист през 2011 г. с в връх Мон Блан. Продължава с Елбрус през 2016 г., Лхотце, К2 и Броуд Пик през 2017 г., Манаслу през 2019 г. Миналата година той бе част от тогавашния опит за зимно изкачване на K2.

View post on Instagram