Една година след началото на пандемията: България е в нов пик на заразата, Италия се затваря, а Холандия спира ваксинирането с АстраЗенека

Измина цяла една година от началото на пандемията от коронавирус, но уви, светът все още не може да се пребори със заразата. Дори напротив - към днешна дата ситуацията у нас и в Европа изглежда още по-тревожна, въпреки че процесът по ваксиниране започна.

Вече стана ясно, че в Холандия ваксината на AstraZeneca ще бъде спряна поне до 29-и март. Причината за това са многобройните случаи на всевъзможни странични ефекти, за които до момента не съществува никакво обяснение. Холандия спира употребата на ваксината, също както Иралндия, следвайки примера на Норвегия и Дания.

Един от последните случаи, заради които в Норвегия бе преустановено ваксинирането с AstraZeneca, е свързан с трима здравни работници, които били хоспитализирани с кървене, кръвни съсиреци и тромбоцитопения, точно след като са получили доза от ваксината. Компанията от своя страна заявява, че след взискателни проучвания, в които са участвали над 17 млн. души, ваксинирани с техния продукт, не е открита връзка между ваксината и образуването на кръвни съсиреци.

В Италия обстановката също е изключително неблагоприятна, заради което още от днес влизат в сила нови мерки. Едни от най-тежко засегнатите райони са Рим и Милано, но ограниченията ще важат за почти цялата страна. Там вече са затворени магазините, ресторантите и училищата, а излизането от дома е допустимо единствено при излизане за работа или за медицинска помощ. Предвижда се мерките да продължат до началото на април, а след това междъ 3-ти и 5-ти, страната ще бъде подложена на пълна карантина. Строгите правила са въведени заради огромния брой заразени, който нараства в всеки изминал ден.

Положението в страната ни също ескалира, като сме на крачка от пореден пик на заразата. Статистиката от вчера сочи, че в момента пациентите, настанени в болница са 7101 души. Припомняме ви, че абсолютният пик беше установен преди Коледа, когато за 24 часа бяха хоспитализирани 7224 - само със 100 души повече от сега.

Четете още: Кралица Елизабет II: Не бъдете егоисти, ваксинирайте се