COVID-19 отне живота на Косьо Марков - създателя на група Тангра

Легендарният музикант и композитор Константин Марков, известен като основател и басист на култовата рок група "Тангра", е починал днес вследствие на усложнения от COVID-19. Трагичната новина съобщи семейството му.

"Днес, сутринта на 15.03.2021 година, почина нашият съпруг и баща, Константин Марков. Косьо беше нашият свят и ние бяхме неговата вселена. Той живя и си отиде, като частица от поетичните герои на песните на Тангра. Като творец, Косьо имаше дарбата да открива и пресъздава универсални човешки преживявания и чувства, а като част от семейството да ни дарява с топлота и щастие.

The New Brutality is coming...

Публикувахте от Konstantin Markov в Четвъртък, 12 май 2016 г.

Косьо ме откри в Париж, и ме доведе в България точно, като момичето с „белоснежна рокля пред пети райсъвет” от прекрасната песен по негова музика и текст на Александър Петров – „Бъди такъв, какъвто си”. Тогава бях американка, която танцуваше в най-известното кабаре в света, после се появи Косьо, който ме превърна в най-щастливата жена и заедно създадохме семейство и нашата прекрасна дъщеря.

Косьо даде много не само нас, Косьо даде много и на България. Няколко поколения българи са израснали и възпитани с песните на Тангра в дух на свободолюбие и непримиримост. Косьо и безбройните му живи и вече починали приятели бяха част от този бунтарски дух, който съхрани страната и вдъхна оптимизъм за по-добър живот - преди и сега", гласи тъжната вест, публикувана от съпругата и дъщерята на музиканта в неговия Фейсбук профил.

Косьо Марков е роден на 3 октомври 1949 г. в София. Към края на 60-те години на 20 век става част от "Бъндараците", където свири на бас китара, а през 1976 г. основава група "Тангра". Сред вокалистите, преминали през култовата рок банда, са Вили Кавалджиев, Чочо Владовски и Станислав Сланев-Стенли.

Публикувахте от Konstantin Markov в Петък, 26 май 2017 г.

Днес, сутринта на 15.03.2021 година, почина нашият съпруг и баща, Константин Марков. Косьо беше нашият свят и ние бяхме...

Публикувахте от Konstantin Markov в Понеделник, 15 март 2021 г.

Поклон, Маестро!