Нови мерки срещу разпространението на коронавируса бяха обсъдени в Министерството на здравеопазването. На среща при здравния министър Костадин Ангелов присъстваха директорите на столичните болници и началникът на РЗИ-София. На срещата е било взето решението, че мерките в столицата ще бъдат затегнати до края на седмицата.

,,Предстои да се обсъди затваряне на търговски центрове, заведения, училища и детски градини в София и в София-област. Възможно е да се затворят напълно и театрите и кината, както и фитнес центровете. Не се предвижда създаване на контролно-пропускателни пунктове. В момента дискутираме датата, в която мерките да бъдат въведени, но това няма да стане от днес за утре. Какви точно ще са мерките е въпрос, който трябва да реши столичният оперативен щаба. За целта ще има нова среща'', обяви пред медиите директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев и уточни, че вероятно мерките ще влязат в сила от този петък.

Ще направим всичко, което е необходимо, за да запазим здравето на хората. Искам да призова всички граждани и гости на столицата да спазват противоепидемичните мерки, защото ситуацията в София е сериозна и нека да не я утежняваме, допълни Пенчев.

,,Около 75 на сто от болничните легла в София са заети'', посочи още той. По думите му в болница "Пирогов" е увеличен броят на леглата с 20 за лечение на коронавирусна инфекция.

Относно предвидени утре протести директорът на столичното РЗИ заяви, че това е въпрос на лична отговорност дали ще се участва или няма да се участва в протестите, но припомни, че голяма част от хората, които са били положителни на COVID-19, са участници в предишни протести в столицата.

Ситуацията е под контрол в момента. Има взаимодействие между директорите на болниците и РЗИ, но предвид увеличаващия се брой случаи е необходимо да обмисляме всякакви мерки, каза пред журналистите д-р Славчо Близнаков, директор на УМБАЛ "Света Анна".

По думите му лечебното заведение е отделило всичките си легла за COVID-19, като за момента настанените пациенти с коронавирусна инфекция са 270 души. Той допълни, че 30% от детското отделение на болницата пък е заето от деца, също заразени с новия коронавирус. Някои от децата са заедно с майките си, които също са заразени с вируса.