Автор
Woman.bg

Златото отново е за България: Грациите ни с втора победа на Световната купа!

Златните медали отново са за България! Ансамбълът ни по художествена гимнастика завоюва първото място във финалите на топка след чудесно изиграване на своето съчетание. Момичетата в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха оценка от 39.800, която им върха на почетната стълбичка.

Композицията им с 5 топки беше изиграна стабилно. След съчетанието обаче се стигна до куриозна ситуация, която забави самата надпревара. Тогава родните грации получиха изключително ниска оценка от 28.200, но след това се оказа, че тя се дължи на технически проблем. След известно чакане оценката беше поправена, а момичетата на Весела Димитрова получиха 31.600 за трудност и 8.200 за изпълнение.

След тях се наредиха японките, които бяха оценени с 39.700. На трето място остана ансамбълът на Русия с 33.550.

Вчера България спечели титлата в многобоя при ансамблите на Световната купа по художествена гимнастика в София. Българките получиха оценка от 40.200 точки за изключително сложната си композиция с три обръча и два чифта бухалки на фона на музика от "Спартак" от Арам Хачатурян. Тя е и нова за момичетата на Весела Димитрова, които я показаха за първи път на официално състезание.

В първия ден от надпреварата в „Арена Армеец“ пък грациите ни получиха рекордната за спорта оценка от 44.150 точки за съчетанието си с пет топки. Така България спечели златото в многобоя със сбор от 84.350 точки и се класира за двата финала на отделните уреди днес.

За Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова това е първо състезание след пауза от около една година заради пандемията от коронавирус.

Четете още: Нашата гордост: Ансамбълът ни по художествена гимнастика грабна златото на Световната купа в София