Не пипайте децата ни! Ще ни накарат ли да бием ваксини на бебетата?

Да, коронавирусът се оказа голямо предизвикателство. Да, много хора бяха тежко болни. Да, много хора загубиха живота си. Но не пипайте децата. Така можем да обобщим коментарите в социалните мрежи по темата "коронавирус и ваксини за деца". И има защо, нали?

Проблемът обаче е, че бавно и полека в световен план се върви точно в тази посока - да ваксинираме и най-малките. Децата и тийнейджърите. Във възраст, в която хормоните им бушуват и въобще не се знае как ще им повлияят ваксините.

И въпреки че в началото на пандемията се каза, че децата понасят вируса доста леко, че не са заплаха, сега нещата се обърнаха. И няколко компании вече правят тестове...

Американската Moderna съобщи, че е започнала изпитания на ваксината си срещу COVID-19 върху хиляди деца на възраст от 6 месеца до 11 години, предаде Франс прес. В клиничния експеримент са включени 6750 деца от САЩ и Канада, уточниха от Moderna, която вече произвежда имунизационен препарат срещу коронавируса, поставян с две дози в интервал от 4 седмици. Засега ваксината е разрешена за лицата над 18-годишна възраст в Северна Америка, в Европейския съюз и някои други страни, сред които фигурират Сингапур и Израел. В рамките на изпитанията вече са били поставени първите инжекции на Moderna на децата.

Pfizer също започна тестване на ваксините си срещу коронавирус при деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Първите участници са 9-годишни близнаци, които бяха имунизирани в Университета "Дюк" в Северна Каролина.

Първите резултати от тези изследвания ще бъдат представени до юни тази година. А целта е от началото на идната година да станат възможни имунизациите на деца с допуснатите вече препарати.

От анкета, публикувана в една от големите групи на майки в социалните мрежи, става ясно, че тези, които биха ваксинирали у нас децата си, са наистина твърде малко. Защо? Не, защото са против ваксините. Коя майка не иска детето ѝ да е здраво и защитено? Повечето обаче коментират, че нямат доверие на ваксината, че е разработена твърде бързо, че не са направени достатъчно тестове и не се знае как препаратът влияе на подрастващия организъм. Че не се знае нищо за страничните ефекти...

Истината е, че все още никой нищо не знае. Дори при възрастните пациенти има реакции, които не са достатъчно изучени или очаквани. Тестовете и наблюденията се правят почти в крачка. Трябва ли тогава да поставяме децата в ситуацията на лабораторни мишки?

Вие бихте ли ваксинирали своите децата? Трябва ли ваксините да бъдат задължителни? Трябва ли да бъдат налагани ваксинационни паспорти? Въпросите са твърде много. Отговорите засега се лутат из лабиринта на неустановената сила на вируса, недостатъчното познаване, постоянното му модифициране и страха от едно неясно бъдеще. А истината е някъде там. Защото и контролните органи не са наясно с това, което одобряват.

Междувременно днес стана ясно, че Оксфордският университет спира с клиничните изпитания върху деца на ваксината срещу COVID-19, която разработи с британско-шведската лаборатория AstraZeneca, предаде Франс прес.

"Няма притеснения относно сигурността на педиатричните клинични проучвания, очакваме допълнителна информация от британския лекарствен регулатор, относно редките случаи на тромбоза, които бяха открити при възрастни, преди да продължим с ваксинациите в рамките на проучването", каза в комюнике британският университет.

Агенцията, която отговаря за безопасността на лекарствата, разследва сигналите за съсиреци при пациенти, ваксинирани с AstraZeneca. Трийсет такива случая бяха установени във Великобритания, в това число седем смъртни, от общо 18 милиона инжектирани дози.