Ако искате да зарадвате своите любими хора у дома с нещо нетрадиционно, но безспорно вкусно, направете този невероятен хляб. С богата и вкусна плънка. Ние, Лора и Стоян, се радваме да внесем топлина и уют в дома ви с тази вкусна рецепта.
Време за приготвяне: 50 минути (и време за втасване)
Необходими продукти за 8 порции:
1/2 кубче жива мая
1/2 с. л. захар
1 ч. л. риган
500 г брашно
100 мл бяло вино
3 с. л. свинска мас
300 г наденица „Чоризо“
250 г бекон
5 сварени яйца
жълтък за намазване
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко вода, заедно със захарта и се оставя да шупне.
Брашното се смесва със сол и ригана.
Добавят се шупналата мая, виното, 200 мл вода и разтопената мас. Разбърква се и се замесва меко и еластично тесто, което се оставя за 30 минути в хладилник.
След това се разточва на правоъгълник, като двата му края се прегъват навътре и се прехлупват. Оставя се в хладилник за 30 минути. Така общо 3 пъти.
Тестото се разделя на 2 части и всяка се разточва на правоъгълник с размери 30 х 50 см.
Краищата се изрязват, за да се заравни, а изрезките се запазват за декорация.
Едната кора се поставя в тава с незалепващо покритие и отгоре се слагат парчета чоризо, кубчета бекон и шайби сварени яйца. Краищата на кората се намазват с жълтък, разбит с малко вода.
Покрива се с другата кора и се притиска хубаво по края, за да може двете кори да се залепят една за друга.
По крищата отново се маже с разбит жълтък и се оформя борд от усукани лентички тесто, като леко се притискат, за да се залепят. Цялата повърхност се намазва с разбит жълтък и се украсява с ленти тесто.
Пече се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, охлажда се и се сервира.