Този вкусен копривен пай с ароматно запечена коричка е идеалното ястие за всяка трапеза. Идеален е както за обедното меню, така и за следобедно похапване с любимите хора у дома.

Време за приготвяне: 1 час и 40 минути
Необходими продукти за 8 порции:


за тестото:
500 г брашно
1 яйце
1 ч. л. сол
зехтин за намазване

за плънката:
1 връзка пресен лук
400 г коприва
200 г извара
200 г сирене
4 яйца
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Брашното се смесва с яйцето, солта, около 220 мл топла вода и се замесва гладко тесто, което се оставя да почине 30 минути.

2. Копривата се почиства, попарва се с вряла вода, шокира се с леденостудена, отцежда се и се накълцва.

3. Пресният лук се наситнява и се запържва в зехтина, докато омекне. Прибавя се копривата, след минута-две се сипват изварата и натрошеното сирене, хубаво се разбърква и сместа се дърпа от огъня.

4. Когато леко се охлади, към нея се добяват яйцата, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.

5. Тестото се разделя на две части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се на тънки кори. По-голямата кора се поставя в намазана със зехтин кръгла тава с диаметър 28 см, като краищата й трябва да стърчат извън тавата. Намазва се със зехтин и върху нея се разпределя плънката. Поставя се другата кора и краищата на долната кора се прехлупват навътре. Отгоре са маже със зехтин и се нож се правят няколко дупки.

6. Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 50 минути.

7. Охлажда се леко, нарязва се и по желание се сервира с айрян.