Какво е Великден без козунак? А какво е Великден без домашен козунак? Приготвили сме ви една рецепта, с която с лекота ще зарадвате семейството си за празника!

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути (и време за втасване)

Необходими продукти за 1 козунак:

500 г брашно за козунаци

250 мл прясно мляко

100 г краве масло (+ за намазване)

30 г прясна мая

3 яйца

150 г захар (+ за поръсване)

кората от 1 лимон

10 г бурбонска ванилова захар

1 с. л. тъмен ром

1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне.

Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива.

Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло.Меси се, докато тестото поеме маслото.

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. След това се разделя на три части и се правят фитили.

Фитилите се сплитат и се слагат в кръгла форма за печене (с диаметър 24 см). Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) до готовност – 30–40 минути.