Какво е Великден без козунак? А какво е Великден без домашен козунак? Приготвили сме ви една рецепта, с която с лекота ще зарадвате семейството си за празника!
Време за приготвяне: 1 час и 30 минути (и време за втасване)
Необходими продукти за 1 козунак:
500 г брашно за козунаци
250 мл прясно мляко
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
3 яйца
150 г захар (+ за поръсване)
кората от 1 лимон
10 г бурбонска ванилова захар
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне.
Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива.
Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.
Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло.Меси се, докато тестото поеме маслото.
Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. След това се разделя на три части и се правят фитили.
Фитилите се сплитат и се слагат в кръгла форма за печене (с диаметър 24 см). Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) до готовност – 30–40 минути.