За стола на една жена с характер: Урсула фон дер Лайнен и усмивките от социалните мрежи

Една случка, станала тази седмица, развълнува не само света на дипломатите, но и на социалните медии. По време на среща на Урсула фон дер Лайнен с турския президент във вторник, провела се в Анкара, г-жа Лайнен бе оставена без кресло.

На срещата ЕС бе представен от Фон дер Лайнен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На кадри от събитието се вижда как Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла, поставени в помещението, докато дамата е оставена без стол. И след кратка дилема, сяда на дивана, встрани от тях.

View post on Instagram
 

Случката, известна в медиите повече като "Столгейт" ("Sofagate"), предизвика реакции не само на дипломатическо ниво. В сряда ЕК възрази срещу пренебрежителното отношение към председателя на институцията. А социалните мрежи закипяха от коментари и колажи.

Една от снимките обаче, на която г-жа Лайнен си ходи със стол под ръка, буквално усмихна света.

View post on Instagram
 

И все пак трябва да отбележим, че в случката има наистина дълбока символика. Едно от посланията може би е свързано точно с пола на Фон дер Лайнен. Наличието на сцената на три официални лица, но само на две кресла може би трябваше да покаже, че в Турция жените не са равноправни на мъжете? И то точно сега, когато държавата излезе от Инстанбулската конвенция... Още повече, че точно Фон дер Лайнен е държала в разговора да бъдат обсъдени правата на жените?

От турска страна обаче заявиха, че протоколът е бил спазен.

Според много наблюдатели, по-интересна е реакцията на Шарл Мишел или липсата на такава - той нито възразява, че за Фон дер Лайнен не е предвиден стол, нито отстъпва своя, което би било най-малкото кавалерско. Някои европейски политици вече го обвиниха, че не е реагирал.

Групата на ЕНП в Европейския парламент осъди случилото се. "Жените заслужават същото признание като колегите им мъже" бе написано от името на групата в Туитър.

Да. Някой трябва да се засрами. И това със сигурност не е г-жа Лайнен. Която между другото реагира като истинска дама и дипломат.