Искате да допълните великденската си трапеза с нещо ново, нетрадиционно и много вкусно? Лора и Стоян имат чудесно предложение за вас - крем от рикота с тиквички на фурна.
Време за приготвяне: 1 час и 20 минути
Необходими продукти за 6 порции:
500 г сирене „Рикота“
50 г сирене „Пармезан“
500 мл прясно мляко
4 яйца
2 тиквички
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. брашно
4 стръка мащерка
4 стръка босилек
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за поръсване (гремолата):
1 връзка копър
кората от 1 лимон
1 скилидка чесън
1 щипка чили на прах
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измитите тиквички се режат натънко по дължина. Лукът се обелва, наситнява се и се запържва в 2 с.л. зехтин. Добавя се нарязаният чесън и щом се запържи, съдът се дърпа от огъня.
Яйцата се разбиват, налива се млякото, отново се разбива и се прибавят охладените лук и чесън. Рикотата се разбърква с брашното, настъргания пармезан, сол, черен пипер и наситнените мащерка и босилек. Налива се млечната смес и се разбърква.
В намазана с останалия зехтин тава се подреждат половината тиквички. Изсипва се млечната смес. Останалите тиквички се слагат в нея изправени, така че да се вижда кората им.
Ястието се пече около час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
Копърът и чесънът се нарязват наситно и се разбъркват с настърганата и след това накълцана лимонова кора.
Сместа се овкусява с чили и сол. Ястието се поднася с копъровата гремолата.