Искате да допълните великденската си трапеза с нещо ново, нетрадиционно и много вкусно? Лора и Стоян имат чудесно предложение за вас - крем от рикота с тиквички на фурна.

Време за приготвяне: 1 час и 20 минути

Необходими продукти за 6 порции:


500 г сирене „Рикота“

50 г сирене „Пармезан“

500 мл прясно мляко

4 яйца

2 тиквички

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 с.л. брашно

4 стръка мащерка

4 стръка босилек

3 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус


за поръсване (гремолата):

1 връзка копър

кората от 1 лимон

1 скилидка чесън

1 щипка чили на прах

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измитите тиквички се режат натънко по дължина. Лукът се обелва, наситнява се и се запържва в 2 с.л. зехтин. Добавя се нарязаният чесън и щом се запържи, съдът се дърпа от огъня.

Яйцата се разбиват, налива се млякото, отново се разбива и се прибавят охладените лук и чесън. Рикотата се разбърква с брашното, настъргания пармезан, сол, черен пипер и наситнените мащерка и босилек. Налива се млечната смес и се разбърква.

В намазана с останалия зехтин тава се подреждат половината тиквички. Изсипва се млечната смес. Останалите тиквички се слагат в нея изправени, така че да се вижда кората им.

Ястието се пече около час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.

Копърът и чесънът се нарязват наситно и се разбъркват с настърганата и след това накълцана лимонова кора.

Сместа се овкусява с чили и сол. Ястието се поднася с копъровата гремолата.