Това богато основно ястие с вкус на пролет е днешното предложение на Лора и Стоян за вашата семейна трапеза. Можете да го подготвите за под 3 часа, а всички със сигурност ще си оближат пръстите!
Време за приготвяне: 2 часа и 30 минути (и време за мариноване)
Необходими продукти за 6 порции:
за маринатата:
5 скилидки чесън
30 г пресен джинджифил
1 ч. л. сухо чили
1/2 ч. л. куркума
1 с. л. смлян кориандър
1 ч. л. смлян кимион
100 г кисело мляко
1 ч. л. гарам масала
за кърито:
1 кг обезкостена агнешка плешка
500 г спанак
3 зелени люти чушки
1 глава лук
1 ч. л. кимион
1 ч. л. черен пипер на зърна
2 дафинови листа
1 щипка смлян кардамон
1 пръчка канела
1 ч. л. гарам масала
сокът от 1/2 лимон
2 с. л. олио
сол на вкус
300 г дългозърнест ориз
Начин на приготвяне:
Чесънът и джинджифилът се обелват и се пюрират с киселото мляко, чилито, куркумата, кориандъра, кимиона и гарам масалата.
Месото се нарязва на кубчета и се залива с получената смес. Разбърква се и оставя да се маринова за минимум 4 часа.
Олиото се загрява и в него се запържват за кратко кимионът, кардамонът, черният пипер, пръчката канелата и дафиновите листа. Добавят се лукът, нарязан на полумесеци, а след това месото и лютите чушки, нарязани наситно. Запържват за около 5 минути.
Налива се вода, колкото да покрие продуктите и ястието се готви на тих огън под капак до готовност – около 2 часа.
Спанакът се бланшира в гореща вода, за да намали обема си. Пюрира се и се добавя в ястието.
Кърито се овкусява с гарам масалата, лимоновия сок и сол на вкус.
Готви се още 5–10 минути и се поднася със сварен ориз.