Ден преди големия празник Гергьовден, ние - Лора и Стоян, от "Бон Апети", ви предлагаме една неустоима рецепта на вкусно агнешко. Със сигурност ще изненадате приятно любимите си хора с аромата на печено месо и зеленчуци.
Време за приготвяне: 5 часа
Необходими продукти за 6 порции:
1 агнешки бут (около 2,5 кг)
200 г сирене „Фета“
1,6 кг пресни картофи (дребни)
3 червени чушки
3 зелени чушки
3 домата
3 глави лук
1 глава чесън
1 лимон
1 с. л. риган
70 мл зехтин (+ за поливане)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешкото се овкусява от всички страни със сол и черен пипер.
В дълбок глинен съд се слагат добре измитите картофи, нарязаните на едро чушки, домати и лук, както и обелените скилидки чесън. Овкусяват се със сол, черен пипер, лимоновия сок и зехтина. Разбъркват се добре. Отгоре се поставя месото и се наливат 300 мл вода.
Месото се поръсва с ригана и се полива с малко зехтин.
От брашно и вода се забърква тесто. Съдът се похлупва и се „запечатва“ с тестото.
Пече се около 4 часа на 160 градуса, с вентилатор. След това капакът се маха, ястието се поръсва с натрошено сирене и се връща във фурната на 200 градуса, за да се запече до златисто.