Изнервени сте постоянно? Ето как да запазите спокойствие при всякакви ситуации

Конфликтните ситуации често се случват в живота на човека. Сблъскваме се с грубости, несправедливости и дразнеща околна среда. Да останем спокойни при такива обстоятелства не е никак проста работа. Нерядко ни се иска да отвърнем със същата монета. Но по-добре е да се въздържаме, за да не усложним нещата. Отвръщайки човекът ще получи нова порция злоба и агресия, а животът му се изпълва с гняв и разочарование.

В резултат от това губят всички. Да се научим да се владеем при подобни ситуации е трудно, но необходимо и възможно. Затова колкото и трудно да е важното е винаги да бъдем в добро настроение. Ето как можем да запазваме спокойствие:

1. Старайте се да не драматизирате създалата се ситуация и да не се поддавате на порива да преувеличавате негативите.

2. Използвайте в речниковия си запас колкото можете повече изрази като: аз съм по-силен/а от това, аз ще се справя, няма нищо страшно. Тези словесни формулировки помагат да погледнем на проблема по доста по-различен начин.

3. Преди да споделим проблемите си е необходимо да помислим и да не разказваме за тях на всичките си познати. Първо ги „смелете” сами, за да се успокоите. Приятелите ви с най-добри намерения могат да проявят по-голямо от необходимото съчувствие, което може да ви разстрои още повече.

4. Визуализирате как сте спокойни – станете невъзмутим и спокоен човек в своето въображение.

5. Определете кои са факторите, които ви принуждават да губите самообладание и контрол над себе си. Познанието за личните ви дразнители и избягването им помагат на човек да запазва спокойствие през целия ден.

6. Важно е да се научите да контролирате чувствата си. Затова си спомнете моментите, когато сте оставали спокойни в сложна ситуация.

7. Не реагирайте на нападки, когато сте раздразнени. По-добре замълчете докато не се успокоите.

8. Търсете във всяка ситуация нещо положително.

9. Чувайки по свой адрес критика човек трябва да търси в нея рационално зърно. Ако е много сложно – игнорирайте това, което говорят за вас.

10. Изработете си положително отношение към хората.

11. Запомнете, че завладелите ви отрицателни емоции са вредни преди всичко за вас, затова ако сте направили грешка – редно е да си признаете.

12. Можете да се успокоите като слушате релаксираща музика или аудиокниги.

13. Ако имате човек, който ви подкрепя, поговорете с него.

14. Цитат от книга може да ви настрои на позитивна вълна.

15. Към неприятностите в живота трябва да се отнасяте като към тренировка – колкото по-големи успехи постига човекът в живота си, толкова повече негативни ситуации ще му се налага да преодолява.

16. Не можете да се харесвате на всички – това не е по силите на никой. Поради това взаимоотношенията си с някои хора е по-добре да ги пуснете да останат в миналото.

17. Няколко дълбоки вдишвания могат да свалят напрежението, вълнението и да ви настроят на по-спокоен ритъм.

18. Спазването на дневния режим, балансираната разнообразна диета, поддържа човека здрав, а това означава и вътрешно спокоен.

19. Всекидневното физическо натоварване сваля напрежението, а това пък позволява по-лесно да контролирате своите преживявания.

20. Медитацията, йога помагат да се сдобием с душевно спокойствие. Диафрагменото дишане бързо сваля напрежението и помага за броени минути да се успокоим. Вдишвайте през носа, задръжте за няколко секунди дъха си и бавно издишайте.

И така – защо е важно да се научим да запазваме спокойствие? За това припряността и злобата да не измъчват душата и сърцето ви, коментират психоаналитиците. За да успявате повече в живота, за да общувате и живеете целеустремен и продуктивен живот, който да ви носи удовлетворение.